Gajić: Vučić zloupotrebljava sudove i policiju, sudije rade na 'dugme' 1Vladimir Gajić Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je danas da je vlast tokom protesta još jače zloupotrebila sudove i policiju kako bi „uterala strah u narod“ i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „potpuno kontroliše huligane“, koji su njegovi saveznici.

„Huligani su Vučićeve falange i videli smo kako ih koristi na beogradskim ulicama tokom protesta. Ono što je JSO bio za režim Slobodana Miloševića, to su huligani za Vučićev režim“, rekao je Gajić na TV N1.

Gajić je naveo da vlast neće da se bori protiv huligana i da zato postupci protiv njih zastarevaju i događaju se preokreti na suđenjima vođa navijača kako oni ne bi bili osuđeni.

„Sa druge strane, Vučić je uveo preke sudove za građane koji su protestovali i koji su ih bez prisustva advokata i bez provere ikakvih dokaza u roku od pola sata osuđivali na 30 i 60 dana zatvora, u koje su upućivani direktno iz sudnica. Preki sudovi su zabranjeni Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama čiji je Srbija potpisnik“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da su učesnici protesta osuđivani na zatvorske kazne nakon što su uhapšeni jer su neki policajci tvrdili da su ih demonstranti psovali.

„Privode nekoga jer je policajac rekao da mu je taj psovao majku, a onda na sudu ni ne saslušaju policajca. Ne postoji nikakvo vređanje službenog lica, to je nonsens, niti to može da se dokaže, nego je to bio podtekst na osnovu kojeg su hapsili ljude“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da su mnogobrojni snimci sa protesta dokazali da su visoki funkcioneri beogradske policije brutalno tukli građane koji nisu pružali nikakav otpor.

„Za hapšenje, prebijanje i izvođenje pred sud dovoljno je bilo da ste mladi i da nosite patike. Tukli su ljude bez razloga, ali neće moći da pobede narod i ono što sada rade vratiće im se kao bumerang“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da se ponovo pokazalo da sud i tužilaštvo u kriznim situacijama nisu nezavisni, kao što u takvim situacijama „nikada nisu ni bili“, nego su potpuno u službi vlasti.

„Modus operandi vlasti je da, kao što su sudije ‘na dugme’ slali ljude u pritvor i prekršajne zatvore, tako su ‘na dugme’ posle dva dana i oslobađali okrivljene“, rekao je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari