Gazivode su potvrda da je Vučićeva politika doživela poraz 1Foto: Facebook Hasim Taci

Politika Aleksandra Vučića je karikaturalna i mi klizimo ka novoj tragediji Srbije, izjavio je juče Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana Srbije i Građanskog bloka 381.

Janković je ocenio da se „iza musolinijevske teatralnosti i farse krije ozbiljna opasnost da Vučić na kraju prigrli ratnu opciju kao svoj poslednji izlaz“.

Stavljanje snaga bezbednosti i Vojske Srbije u najviši stepen pripravnosti deo je tog lošeg scenarija, i provokacije sa kosovske strane ne mogu ih opravdati, ocenjuju PSG i GB 381.

Realni, nesumnjivo teški problemi Srba na Kosovu ne mogu se rešiti oružjem, i ta lekcija iz poslednjeg rata nije bitna Vučićevom režimu, ocenjuje PSG i naglašava da „Vučić i u ovoj situaciji pokazuje da nije dorastao, da nije sposoban za vođenje države, odnosno da je vodi na naopak način.

Povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji oglasila se većina opozicionih stranaka kritikujući poteze kako srpskih tako i kosovskih vlasti, ali sa različitim predlozima za rešavanje ove situacije.

Jedan od članova Saveza za Srbiju, pokret Dveri, u posebnom saopštenju pozivaju Vladu Srbije i predsednika Republike da pod hitno iniciraju održavanje posebne sednice Narodne skupštine o Kosmetu, zatraže hitnu sednicu SB OUN, „proglase okupaciju Kosmeta i konačno preduzmu konkretne ustavne korake na zaštiti ustavnog poretka i Srba na Kosmetu“.

Na politici mira i odgovornim potezima vlasti insistira i Liberalno demokratska partija. Predsednik te stranke Čedomir Jovanović pozvao je predstavnike oba naroda da ne vode dijalog preko konferencija za medije i podsetio da se podizanjem vojske i policije ljudi dodatno traumatizuju građani.

„Predsednik Vučić, ima obavezu da izađe s jasnim planom, koji mora imati širinu dovoljnu i za interese kosovskih Srba, ali i Albanaca koji žive na Kosovu, kao i građana Srbije. Ponudio sam rešenje kroz afirmaciju Koalicije za mir, zato što jedina šansa koja još postoji je da zajedno nađemo odgovore na probleme koje imamo, jer svet za nas to neće uraditi“, izjavio je Jovanović.

Demokratska stranka Srbije u oštrom saopštenju navodi da su događaji na KiM posledica „kapitulantske politike“ Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

„Ako je predsednik Republike Aleksandar Vučić u nečemu bio u pravu, onda je to nedavno priznanje da je njegova kosovska politika doživela poraz. Častan političar tada podnosi ostavku. Koliko je srpska vlast izgubila kompas potvrđuje i naredba da se vojska stavi u stanje najviše borbene gotovosti, samo mesec dana posle izjave da bi vojna zaštita Srba na Kosovu predstavljala rat sa NATO i da je on apsolutno protiv toga“ naveli su iz ove stranke.

U međuvremenu su srpski mediji počeli da pominju NATO u kontekstu moguće posete Jensa Stoltenberga generalnog sekretara tog saveza Srbiji, idućeg meseca. Stoltenberg bi trebalo da razgovara sa predsednikom Vučićem u prvoj polovini oktobra, saznao je „Tanjug“ iz diplomatskih izvora. Još uvek nema zvanične potvrde ove informacije niti detalja o temi razgovora.

Bivša predsednica Građanskog saveza Vesna Pešić, u intervjuu za FoNet ocenila je da sa planom za Kosovo Vučić „propao“, „da nije uspeo i da je to priznao“, iako, kako je dodala, „nikada nismo čuli šta je taj plan konkretno i šta on zapravo hoće“. Ona misli da je „Vučić već napravio jedan zaokret od dogovora da se potpiše pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa“, jer je, „u trenutku kada se približilo vreme da se taj sporazum završi, odjednom izbila jedna druga kombinacija – razgraničenje“. Pešić napominje da taj pojam može da bude korekcija granica ali isto tako i „etničko razgraničenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari