GDF: Vlast pogoršava već teško stanje 1Foto: Dragan Banjac

Građanski demokratski forum saopštio je da su noćašnji nemiri pred Narodnom skupštinom u Beogradu reakcija na nekonsekventno ponašanje vlasti koja se u odnosu na epidemiju korone ponaša kako njoj odgovara.

Država je najpre uvela stroge mere, a u momentu kada to nije bilo realno prema epidemiološkoj situaciji, potpuno relaksirala stanje, podležući svojim interesima i populističkim instiktima u odnosu na sportiste i njihove navijače, navodi se u saopštenju Foruma.

„Loš primer dao je vrh vlasti svojim neodmerenim i epidemijski rizičnim proslavama izborne pobede. Javnu komunikaciju svakodnevno pogoršavaju predsednik Vučić i njegovi najbliži saradnici, saopštavajući često neuverljive i kontradiktorne informacije. Noćas je bilo prekomerne upotrebe sile od strane policije i nepotrebnog povređivanja na obe strane“, ističu u GDF-u.

Građanski demokratski forum smatra da sve ovo povećava ne samo zdravstvenu već i opštu društvenu krizu, koja se ne može ublažiti i razrešiti nasilnim upadima u Narodnu skupštinu, već promišljenim sistematskim organizovanjem i delovanjem građana i demokraskih političkih aktera, kako bi se rasprava i odlučivanje o svakom važnom pitanju, vratila u institucje sistema. Pevanje četničkih pesama i nacionalistička skandiranja o Kosovu takođe ne doprinose rešenju u ovakvim situacijama, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari