Požarevac nije grad već „mrak”: Zbog spora koji traje 13 godina Radica Dimitrijević počinje štrajk glađu 1Foto: Privatna arhiva

 

Zbog imovinskog spora koji traje već punih 13 godina Požarevljanka Radica Dimitrijević, u sredu počinje štrajk glađu pred zgradom Suda. Ona će protestvovati pred ovom ustanovom svakog radnog dana od 8 do 15 sati.

Kao što je Danas već više puta pisao Radica Dimitrijević je takođe protestvovala i štrajkovala glađu ispred Skupštine grada u Požarevcu prošlog proleća, od marta puna tri meseca. Bila je rešena da na taj način okonča trinaestogodišnji spor oko lokala za koji je tada dala 32.500 evra a koji joj je oduzet i dodeljen drugom vlasniku dok je firma kojoj dala novac bankrotirala i navodno sa tim više nema nikave veze.

Da podsetimo, njena porodica je pre 13 godina dala 32.500 evra za lokal koji je bio u zgradi koju su gradili privatni investitori. Firma je otišla u stečaj.

– Sudija nas je podučio da zagradimo svoj lokal. Međutim, mi to tada nismo učinili jer smo, pogrešno, verovali u pravdu. Potom je građevinski projekat preimenovan i po njemu, sada su na tom mestu umesto lokala bile predviđene dve garaže a, i one ne u našem vlasništvu, priča ona.

Posle nekog vremena ponovo je vraćen prvobitni plan i dve garaže su opet postale lokal ali ovog puta ne u vlasništvu porodice Dimitrijević.

– Mi smo tada u ušli u njega. Optuženi smo da smo to učinili nasilno i na lice mesta je izašao pregovarački tim policije. Zaista su bili fer i korektni i sami su nam rekli da je u pitanju „čista korupcija”. Pristali smo da izađemo a da kasnije dobijemo ključeve. Istog jutra kada smo mi izašli, u lokal je useljen drugi vlasnik, pričala je prošlog marta za Danas Radica Dimitrijević koja i danas čuva zapisnik od pregovaračkog tima ali i svaki dokument koji je dobila u ovoj nesvakidašnjoj trinaestogodišnjoj borbi.

Tokom ovih 13 godina, kao što je Danas izveštavao, ona je više puta štrajkovala ne samo u svom gradu Požarevcu već i po dva puta ispred Vlade Srbije i Narodne skupštine, 2016. i 2019. godine. Tada, pre šest godina stigla je i do kabineta Aleksandra Vučića. Do kabinet da ali ne i do njega samog lično, mada joj je navodno preko posrednika obećao da će njen slučaj biti rešen. Ali, nije.

Požarevac nije grad već „mrak”: Zbog spora koji traje 13 godina Radica Dimitrijević počinje štrajk glađu 2
Ispred Skupštine Srbije 2019. godine Foto: B. C.

Učlanila se i u SNS pre 11 godina, kada je njen predmet sudskog spora tek bio dvogodišnji, sa porukom „evo, sad hvatajte kriminalce i borite sa korupcijom”, sa nadom da će joj članska karta Srpske narodne stranke pomoći u borbi protiv nepravde i korupcije. I, ništa po tom pitanju već više od decenije.

Ali, firma je koja je tada bila investitor već 11 godina je nelikvidna, navodi ona.

Čitav tok svoje višegodišnje borbe Radica Dimitrijević uredno objavljuje na svom fejsbuk profilu, ali kako nam kaže – odmah ga hakuju te je i „tu potpuno nemoćna”.

Još pre šest godina protestvujući ispred Narodne skupštine Radica Dimitrijević je pripretila da će spaliti člansku kartu Srpske napredne stranke.

Prošle godine, 27. marta ju je demonstrativno isekla na pola. Ona je za taj čin odabrala dan kada je u svojoj predizbornoj kampanji Aleksandar Vučić došao u požarevačku Halu sportova. Ali, nije joj tada dozvoljeno da to učini pred njim. Bila je sprečena da sa svojim transparentom o korupciji u Požarevcu uopšte pojavi pred predsednikom.

Štrajkovala prošle godine puna tri meseca ispred Skupštine grada

– Dobili smo i zvaničnu presudu koja je verifikovana ali nikom ništa. Investitorka je i dalje na slobodi i niko je ne dira. Kada smo overavali presudu njen advokat se žalio Ksacionom sudu pa smo mi dobili u aprilu, povratno da platimo njoj, povratno sudske takse 32.000 dinara, navodi ona.

Htela da se žali kod predsdnika Suda ali, kako kaže, on je nije ni primio, već samo njegova sekretarica.

– Znala sam da neće da nas primi. Juče su nas povodom toga zvali izvršitelji. Nemoćni smo kada počinioce štiti sud, eto, revoltirana Radica Dimitrijević.

Svoj protest prekinula je prošle godine, zbog operacije i tromesečnog postoperativnog perioda.

– Od sutra počinjem štrajk glađu ispred Suda. Svakoga dana ću biti tamo od 8 do 15 sati, odnosno tokom radnog vremena ove ustanove. Sa sobom nosim kompletnu sudsku dokumentaciju i presude, svoje lakarske potvrde i uverenja, ističe Radica Dimitrijević.

Ona je i prošle godine pokušala u maju da protestuje u Sudu i ispred njega ali ju je fizički onemogućilo njihovo obezbeđenje.

– Prošle godina kada sam počela da protestujem u Suda došlo je njihovo obezbeđenje i „umodričilo me”. Bila sam kod lekara i izvadila lekarsko uverenje o povredama gde je navedeno da po telu imam modrice. Lekari su mi savetovali da ih tužim za nanete povrede. Tražila sam advokata da bi podnela tužbu protiv njih ali ni jedan jedini u Požarevcu nije hteo da prihvati moj slučaj jer kako su mi iskreno rekli „neće da se hvataju u koštac sa sudom, policijom i politikom SNS-a”, priča ona.

Zbog toga opravdano i rezignirano zaključuje da:

– Požarevac više nije grad. To je „mrak” u kome su svako svetlo ugasili prvo socijlalisti i SPS, pa sada „ovi” naprednjaci iz SNS-a.

Od sutra je sa stolicom (ne može da stoji jer se kreće uz pomoć štaka) ispred požarevačkog Suda.
Svoj protest je uredno prijavila u policiji, mada, nisu hteli da njenu prijavu prihvate „baš iz prve”.

– Šetali su me i fortali, misleći da ću da odustanem, „od policije do policije”, „ove-one”, ali sam ipak na kraju dobila potvrdu da je moj protest prijavljen. Imam i pečatiranu potvrdu, poručuje Radica Dimitrijević.

Takođe, sutra, ispred Suda u Požarevcu na početak svog štrajka glađu poneće „onu drugu” preostalu polovinu članske karte SNS-a da iseče i taj preostali deo pripadništvu Srpskoj naprednoj stranci. Posle 13 godina njena borba, ponovo, tek počinje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari