GI: Zastrašivanje organizacija, medija i pojedinca koji deluju kao kontrolori vlasti 1Ministarstvo finasija Foto: N1

Nevladina organizacija Građanske inicijative (GI) optužila je danas vlast da je zloupotrebila mehanizam za sprečavanje pranja novca i finasiranja terorizma, kako bi zastrašila organizacije, medije i pojedinaca koje deluju kao kontrolori vlasti, zatraživši od Vlade Srbije da to odmah zaustavi.

Uprava za sprečavanje pranja novca je, kako se navodi u saopštenju GI, uputila dopis bankama da joj dostave podatke o svim novčanim transakcijama za 57 organizacija, medija i pojedinaca, a spisak se uglavnom sastoji od organizacija koje se bave ljudskim pravima, ratnim zločinima i monitoringom rada vlasti, kao i istraživačkih medija.

Uprava se u dopisu bankama poziva na Zakon o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorizma, a objašnjava se da se „radi o redovnim aktivnostima čiji je cilj procena rizika od finansiranja terorizma, a ne sprovođenje bilo kakve istrage ili svrstavanje organizacija u red kriminalnih grupa“.

Po članu 73 tog Zakona, Uprava može od banke da zahteva dostavljanje podataka ako „oceni da u vezi sa određenim transakcijama ili licima postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma”.

Obračun sa organizacijama i kritičkim medijima na ovaj način je zloupotreba zakonskog mehanizma i državnih resursa, tvrde Građanske inicijative.

Ta koalicija je pozvala Upravu za sprečavanje pranja novca da obustavi istragu protiv organizacija, objavi dokumenta i objasni proces nastanka spiska poslatog bankama, a od relevantnih institucija traži da obave unutrašnju kontrolu Uprave za sprečavanje pranja novca, utvrde ulogu i odgovornost članova Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i objave rezultate kontrole.

Dok se to ne obavi, Građanske inicijative zaustavljaju svaku saradnju sa relevantnim institucijama koje sprovode ovaj Zakon dok ne prestane njegova zloupotreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari