GIK u Šapcu raspisala ponovljene izbore 1 Foto: D. Eraković

Predsednik  Gradske izborne komisije u Šapcu Budimir Pavlović, na konferenciji za novinare ukazao je da će se ponovljeni izbori na 27 biračkih mesta održati sedam dana nakon ukidanja vanredne situacije.

Trećeg jula proglašena je vanredna situacija zbog tri puta povećanog broja oboleih od korona virusa, a kasnije se taj broj drastično uvećavao  tako da nema ulsova za održavanje ponovljenih izbora.

Nakon odbijanja  12 uređenih žalbi građana Upravnom sudu u Novom Sadu pravno su se stekle mogućnosti da se izbori ponove.

Ova odluka GIK doneta je na osnovu obaveze o smanjenju rizika  jer je bezbednost građana prioritet.

Inače, GIK je prvobitno je poništila izbore na svih sto biračkih mesta zbog raznih malverzacija i krađe glasova, ali je Upravni sud na osnovu žalve SNS doneo odluku da se ponove izbori na 27 biračkih mesta gde su bili listići prikupljeni van biračkih mesta.

Takođe, GIK je zapisnički konstatovala da su na 12 biračkih mesta korišćeni falsifikovani listići, ali to Upravni sud nije uvažio.

Pravni tim liste „Nebojša Zelenović -Šabac je naš“ podneo je više od 30 krivičnih prijava za kršenje izbornog procesa, a podneta je i ustavna žalba Ustavnom sudu.

Na ponovljenim izborima pravo glasa ima 28800 građana, što je gotovo trećina svih birača u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari