Glas protiv Dačića i izgubljena nada za ministarsko mesto 1Foto: FoNet/Ljiljana Stojanović

Šaip Kamberi, poslanik sa liste Demokratska alternativa Albanaca – ujedinjena dolina (DAAUD), obrazlažući zašto nije glasao za izbor Ivice Dačića na mesto predsednika srpskog parlamenta, naveo je da je predsednik SPS „simbol politike devedesetih kada je došlo do ubistava i progona Albanaca na jugu Srbije“.

Kamberi, koji je na mestu predsednika Partije za demokratsko delovanje (PDD) nasledio Rizu Haljimija, na ovaj način kao da je i sam stavio tačku na mogućnost da Albanci u novom sastavu kabineta premijerke Ane Brnabić dobiju čelno mesto u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali i funkciju predsednika vladinog Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije.

U međuvremenu, bez novih konsultacija sa predstavnicima Albanske koalicije, Vučić je ostavio minimalnu mogućnost, najavljujući da će i „manjine biti zastupljene u novom sastavu vlade“.

– Na ovaj način predsednik Srbije pokazao je da i dalje ne postoji namera vlasti da se rešavaju nagomilani problemi u Preševskoj dolini vezano za ekonomska, obrazovna i pitanja daljeg razvoja Bujanovca, Preševa i Medveđe – ocenio je nakon prvog i jedinog sastanak pre dva meseca sa Vučićem albanski poslanik.

U međuvremenu, Tirana i Priština pojačale su svoju aktivnost u opštinama na jugu Srbije, najavljujući otvaranje najpre Konzulata Republike Albanije u Preševu, a potom i Kancelarije za pomoć Preševskoj dolini koja bi bila pod direktnom ingerencijom Prištine.

Glas protiv Dačića i izgubljena nada za ministarsko mesto 2

Kamberi kao lider najstarije albanske političke stranke u ovom regionu pragmatično se opredelio za otvorene kontakte sa predstavnicima vlasti u Tirani, u prvom redu sa šefom diplomatije i evropskih integracija Gentom Cakajem, kao i ministrima u kosovskoj vladi.

– PDD poziva i dva druga poslanika sa zajedničke liste da budu na istoj liniji i angažuju se na formiranju poslaničke grupe sa onim strankama koje imaju slične političke ciljeve kao Albanci doline – rekao je Kamberi, najavljujući otvoreno da će u parlamentu Srbije „biti opozicija“.

Najavljeni sudski postupak protiv predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe zbog „isticanja zastave Republike Albanije“ iz septembra ove godine ocenio je kao „glupost“, navodeći da „problem nije u zastavi već u pokušaju nametanja neke druge zastave“.

– Tužba se može podneti, novčana kazna se može izreći, ali zastava se neće promeniti – precizirao je Kamberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari