Glišić: Kosovo deo našeg identiteta 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Za sporazum o Kosovu i Metohiji je potrebno da albanska strana smanji svoje maksimalističke zahteve, ali se to ne dešava, izjavio je FoNetu član Predsedništva Srpskog patriotskog saveza Vladan Glišić, koji se nada da će Kosovo ponovo u punom kapacitetu biti u sastavu Srbije.

On je, u okviru serijala razgovora Kosinus, napomenuo da je Srbija danas u zamrznutom konfliktu koji u suštini uvek preti da se pretvori u otvoreni konflikt i da se zato pregovara kako bi se izbegla ta opasnost.

Kompromis je neophodan, jer je alternativa tome sve ono što smo viđali proteklih decenija i što nije bilo dobro ni za Srbe, ni za Albance, rekao je Glišić novinaru Milenku Obradoviću.

Upitan kako bi trebalo da izgleda kompromis koji bi zadovoljio interese Srbije, Glišić je odgovorio da je „volja naroda izražena u Ustavu“ i da bi rešenje trebalo da ide po liniji „više od autonomije, a manje od nezavisnosti“.

Prema njegovim rečima, Srpski patriotski savez, kao opoziciona grupacija, nema potpune informacije o tome kakve sve pritiske trpi Srbija u pregovorima o Kosovu i zato ne pribegava demagogiji.

To je jedan netipičan stav, pokušavamo da izbegnemo demagoške zamke, objasnio je Glišić i ukazao da sukob Srba i Albanaca traje vekovima i da su se velike sile uvek mešale, tako da će od njih zavisiti kako će izgledati rešenje.

On je predočio i da je razgraničenje kao ideja pušteno u javnost bez preciziranja šta to u stvari znači.

Da li je to etničko razgraničenje u okviru suvereniteta Srbije ili razgraničenje dve suverene države, upitao je Glišić i dodao da se ne može opredeljivati dok to ne bude jasno.

On smatra i da međunarodna konferencija o Kosovu za sada nije realna i navodi da su takve konferencije obično posledica neposrednih ratnih dejstava, što u kosovskom sporu nije slučaj.

Ipak, bilo kakav razgovor i kompromis Prištine i Beograda nije moguć bez velikih sila, tako da će one, kada nađu svoj kompromis, to nama servirati i obe strane će morati da se nađu u tim okvirima, predvideo je Glišić.

Velike sile će u svakom slučaju voditi glavnu reč, bez obzira na to što možda neće biti zvanične međunarodne konferencije o Kosovu, uveren je Glišić, koji se protivi ideji da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN).

Stolica u UN je deo suvereniteta jedne države. Po sadašnjem Ustavu Srbije, Kosovo nije suverena država i samim tim je besmisleno da ima stolicu u UN, ocenio je on i izrazio nadu da će tako i ostati. Glišić ističe i da Srbiju „ne može zaobići referendum“, u slučaju da se menja ustavni status Kosova i Metohije.

Mi se zalažemo za referendum, kao najbolji način da čujemo glas naroda, ali je bitno, kako je naglasio, da se jasno zna pitanje i da ono ne bude manipulativno, već da ljudi mogu da se opredele saglasno svojoj svesti i savesti.

Kosovo će zauvek ostati deo identiteta srpskog naroda, rekao je Glišić, ističući da je rođen u Prištini, gde je proveo prvih pet godina života, što je to mnogo uticalo na njegov razvoj.

Kosovski zavet je deo ideniteta našeg naroda i on je to bio i kada Kosovo i Metohija nije bilo u sastavu naše države, predočio je Glišić.

On se nada da će Kosovo i Metohija biti u punom kapacitetu deo Srbije, ali čak i da se to ne desi, ono ne može da bude iščupano iz našeg identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari