Glišić: Referendum o uključivaju Rusije i Kine u pregovore, da zaštitimo naše interese 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Samostni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Glišić pozvao je danas vlasti da raspišu referendum sa pitanjem da li da se u pregovarački proces sa Prištinom, pored Brisela i Vašingtona, uključe Rusija i Kina.

On je novinarima u holu Skupštine Srbije, rekao da je uveren da bi se gradjani izjasnili za to, što bi, ocenio je, pojačalo poziciju Srbije u okviru ovog procesa koji „ne ide u dobrom pravcu“.

„Samo tako možemo dobiti razvnotežu interesa, da se i naši interesi zastupaju i ispunjavaju obaveze iz potpisanih ugovora“, rekao je Glišić, navodeći da je to zahteva kao neko ko se zalaže sa više suvereniteta.

Kako je rekao, govoreći o Briselskom sporazumu, delegitiminisani su oni koji su garantovali da će biti ispunjen jer Priština nije uradila ništa od svojih obaveza.

On je naveo da je potrebno doneti i ustavni zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije u Srbiji, pa „ne bismo više bili neko ko samo reaguje na pritiske već ima svoj stav“, napominjući da se sa tim kasni već devet godina od kada je donet Ustav Srbije.

Kako je istakao, Taj bi zakon predvideo elemente nadležnosti koji bi se preneli na organe autonomne pokrajine Kosovo i Metohiju i ono što o čemu se ne bi pregovaralo, što se, pre svega, odnosi na bezbednosni i medjunarodno pravni okvir, spoljno političko predstavljanje, najbitnije ekonomske parametre za razvoj države kao celine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Glišić: Referendum o uključivaju Rusije i Kine u pregovore, da zaštitimo naše interese”

  1. A, izvini sta je ideja? Referendum kaze da trazimo da se ukljuce Kina i Rusija i…? EU ce jedva docekati i izviniti nam se sto ih do sada nisu ukljucili. Daj ne budalite.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.