Godinu dana od afere Krušik: Aleksandar Obradović i dalje talac režima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Godinu dana navršilo se 18. septembra, od kad je na svom radnom mestu, u valjevskom Krušiku, uhapšen radnik te fabrike oružja Aleksandar Obradović.

Prilikom hapšenja operativci BIA su Obradovića, prema njegovoj izjavi, pitali za koga radi, „ko ga plaća“… zatim su ga ekspresno prebacili za Beograd.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je 20. septembra 2019. pokrenulo istragu protiv Obradovića, zbog, kako je mesec dana kasnije saopšteno, sumnje da je odavao poslovnu tajnu.

„Aleksandar Obradović je radeći na poslovima evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju Krušika. Osumnjičeni je potom te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na internetu“, navodi se između ostalog u informaciji tužilaštva zbog čega je pokrenut krivični postupak. Do danas postupak nije završen.

Nadležni tužilac Branko Stamatović je krajem prošle sedmice izjavio da je „krivični postupak protiv Aleksandra Obradovića u završnoj fazi“, ne precizirajući koliko ta završna faza može da traje.

Godinu dana od afere Krušik: Aleksandar Obradović i dalje talac režima 2

Krivično-pravni i radni status Obradovića, odnosno ono što je javnost u vezi sa njegovim slučajem saznala, predstavlja i dalje veliki problem za režim Aleksandra Vučića.

Podsetimo, nakon puštanja iz beogradskog Centralnog zatvora, u kojem je proveo više od tri sedmice, Obradović je bio u tromesečnom kućnom pritvoru u Valjevu, koji mu je, rešenjem suda, ukinut 18. decembra 2019.

Na svoje radno mesto u Krušiku nije vraćen. Naprotiv, i dalje je, prema zvaničnoj informaciji, pod suspenzijom, tokom koje prima tek trećinu od plate koju je, u neto iznosu, imao pre no što je suspendovan s posla. Moglo bi se reći da je Obradović i dalje talac aktuelnog režima.

– Istraga je u stanju hibernacije, dok je Aleksandar Obradović i dalje suspendovan s posla. Deluje mi kao da vlast želi da se sve zaboravi. S druge strane, naši dokazi su tu. Privilegovani trgovci oružjem, finansijeri SNS, i dalje trguju, nedavno su izazvali i diplomatski skandal sa Azerbejdžanom na štetu Srbije i naravno, kao uvek, i na štetu Krušika. Jedan od dva glavna „svedoka“ u tim poslovima nedavno je umro i za sobom ostavio pretpostavku nevinosti (Branko Stefanović, otac ministra policije, prim. ured.). Nadam se da Srbija taj kriminal neće da zaborava i da će jednog dana da sankcioniše, kaže za Danas Vladimir Gajić, Obradovićev branilac i poznati beogradski advokat.

Dodaje da nadležno tužilaštvo dokaze na osnovu kojih tereti Aleksandra Obradovića, i na osnovu kojih vodi krivični postupak protiv još nije prezentovalo ni njemu ni njegovom klijentu, što je, ističe, loš izuzetak i za domaću pravosudnu praksu. Misli da je godinu dana period u kojem su mogli da završe istragu „kako je pao Boing 747 u Atllantik“, a ne forenziku za predmet kakav je Obradovićev.

– Ništa nisam slagao niti falsifikovao. Sve što sam rekao jesu činjenice – i to samo deo činjenica o poslovanju Krušika. Tvrdim da je u pitanju sistematsko isisavanje novca od strane države iz ove firme. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije, rekao je Obradović nakon izlaska iz zatvora.

Suština priče na koju je Aleksandar Obradović „uzbunio“ javnost jeste da su kadrovsku i poslovnu politiku u ključnim fabrikama domaće vojne industrije uz pomoć vrha Vučićeve vlasti preuzeli moćni trgovci oružjem, koji su kupovinom namenskih artikala po fabričkim cenama, bez uplate avansa i preuzimanjem robe „na veresiju“ ispumpavali novac iz domaće vojne industrije.

Dugovi i gubici Krušika mere se desetinama miliona evra, fabrika radi sa smanjenim kapacitetom, više od 2.000 radnika na određeno vreme strahuje od gubitka posla, plate se isplaćuju uz pomoć države…

Ovog leta ugovori o radu nisu produženi za 80 radnika, a do kraja godine biće otpušteno još nekoliko desetina zaposlenih. Naši izvori tvrde da fabrika radi sa polovinom kapaciteta, uglavnom za Vojsku Srbiju, dok su izvozni poslovi stali.

U takvoj situaciji prekobrojna je polovina od oko 3.000 zaposlenih u Krušiku.

Kad je 9. marta ove godine bio u predizbornoj poseti Krušiku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je radnicima te fabrike doslovce rekao da će posla biti za sve njih, jer će država da uloži u osavremenjavanje preduzeća i razvoj novih proizvoda.

Uveče istoga dana, na televiziji Kopernikus je za lošu proizvodno-poslovnu situaciju u Krušiku direktno prozvao menadžment te kompanije, koji će, kako je obećao, morati da snosi odgovornost za svoj (ne)rad. Šest meseci docnije „prozvani“ menadžment i Nadzorni odbor fabrike i dalje gazduje Krušikom.

Poseta

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, posetiće danas (ponedeljak) Krušik, rečeno je našem listu i razgovaraće sa menadžmentom i članovima Nadzornog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari