Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

To je rekla Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije nakon kolegijuma Narodne Skupštine kome su prisustvovali predstavnici poslaničkih grupa vladajuće većine, opozicionih LDP i SRS, ali ne predstavnici stranaka koje podržavaju građanske proteste.

Tema Kolegijuma bila je kako unaprediti rad parlamenta i na koji način da poslanici bolje zastupaju interese građana koji su glasi za njih.

Šefica opozicione poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je novinarima u parlamentu pre početka kolegijuma da i pored prvobitne najave da će njena poslanička grupa ići na sastanak to ipak neće učiniti jer su posle protesta zahtevi građana i opozicije izvrgnuti ruglu što je nedopustivo.

Iako je Stranka moderne Srbije ranije najavila da će prisustvovati razgovorima u parlamentu Tatjana Macura, šefica poslaničkog kluba SMS, pred početak sastanka obavestila je novinare da neće prisustvovati sastanku iako i dalje misli da dijalog treba da postoji i da se vodi u institucijama sistema i kako Poslovnik o radu nalaže.

„Jesmo za dijalog, ali u okviru sistema, a ne na ovakav način da se izruguju građani i opozicija koji imaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo i iznesu zahteve“, rekla je Macura.

Prenoseći utiske sa Kolegijuma, predsednica parlamenta rekla je da je zaključak sastanka da je potrebno da svi zajedno razmisle o izmenama i dopunama važećih pravila i procedure po kojoj radi Skupština.

“Poslanici iz partija koje delimično bojkotuju rad parlamenta su 2009. godine doneli ta pravila. Saznala sam da je doneto u julu u vremenu kada se održavaju vanredne sednice sa izuzetin važnim temama bez prava da se sustinski raspravlja o Poslovniku“, objasnila je Gojkovićeva.

Na pitanje da li ima prostora za dalji dijalog, ona je odgovorila da je bilo diskusije na tu temu najviše od strane radikala i liberala, da je najveća prepreka da se unapredi rad potreba da se izmene i dopune procedure poslovničke o radu skupštine.

Poslanici koji podržavaju rad vlade, kako je objasnila, rekli su da će učestvovati u tome, kako bi doneli izmene i dopune doneli u najvećem mogućem konsenzusu i to mnogo većem nego kada je poslovnik donet.

„Kakve god izmene da usaglasimo treba da bude u usvojene u najvećem mogućem konsenzusu“, poručila je Gojkovićeva i dodala da su vrata za sve poslanike parlamenta i sve šefove poslaničkih grupa otvorena i da će ona nastaviti da ih poziva na sve kolegijume i sednice kada su važne teme na dnevnom redu parlamenta.

Najavila je da će SRS i LDP iznete predloge dostaviti i u pismenoj formi, ali je i napomenula da su oni na sednici Kolegijuma tražili da se omogući više vremena za raspravu o amandmanima.

„Osvrnuli smo se i na predloge za dopunu dnevnog reda koje su izgubile svaki smisao. O svemu tome ćemo nastaviti da diskutujemo na narednim kolegijumima“, kazala je Gojković, ne želeći da prejudicira kada bi mogla da se očekuje izmena Poslovnika, ali je naglasila da želi da on bude donet uz najveći broj poslanika i konsenzus.

Ona je navela i da su se učesnici sednice kolegijuma saglasili da je važno da svi poslanici učestvuju na predstojećim sednicama parlamenta na čijem će dnevnom redu, kako je rekla, biti više zakonskih predloga, a među njima, u maju, i pitanje Kosova i Metohije.

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma obavestio je novinare da je na Kolegijumu predložio da se onima koji bojkotuju parlament, a koji su na stalnom radu ne isplaćuje plata.

„Predložio sam da po hitnom postupku donesemo odluku da oni koji su na stalnom radu, a ne dolaze na posao ne mogu da primaju platu. Da li radnik može da ne ide na posao ili lekar, a da prima platu”, upitao je Marković, predlažući da se taj novac umesto poslanicima koji bojkotuju, preusmeri za porodice koje imaju troje ili više dece.

Povodom zahteva opozicije iznetim na protestu Marković je rekao da ih opozicija nije uputila na tačne adrese.

„Oni neće dijalog da predsednikom Srbije, neće sa predsednicom Skupštine Srbije, pa gde i sa kim onda hoće“, upitao je Marković.

I Neđo Jovanović, zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije naveo je da zahtevi sa kojima je deo opozicije istupio na protestu nisu podneti nikome formalno, a da oni koji su ih podneli nisu došli na sednicu kolegijuma, što govori da dijalog ni ne žele.

„Deo opozicije nije došao na kolegijum, nije učestvovao u konstruktivnom dijalogu, što je odraz nepoštovanja prema Srbiji i instutucijama Srbije“, rekao je Jovanović .

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas da je skupštinski kolegijum bio prilika da sve poslaničke grupe iznesu svoje mišljenje kako parlament treba da radi u narednom periodu ističući da je skupština jedino mesto za dijalog i da je SNS spremna da tu razgovara o svim temama.

„Njihov izbor je što nisu došli svako ima pravo u politici da bira put kojim će da ide“, rekao je Martinović i dodao da je SNS spremna na dijalog bez tenzija i mržnje o svim temama, ali da ne pristaje na razgovor ni sa kakvim delegacija i komisijama. Govoreći o izmenama Poslovnika o radu parlamenta, on je rekao da je potreban što širi konsenzus i vlasti i opozicije, ne samo prosta većina da bi se Poslovnik promenio, a da bi što duže trajao i da ne bi niko mogao da kaže da mu ne odgovara ili da se ugrožavaju neka njegova prava.

Da je potrebno normalizovati atmosferu u parlamentu, kroz izmene Poslovnika o radu složio se i lider LDP Čedomir Jovanović, navodeći da je on te izmene predlagao još 2009. godine.

Prema njegovim rečima Skupština je mesto za dijalog i u njemu je moguće govoriti o izmena zakona, ali sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, a ne sa „nekakvim komisijama“ i predstavnicima neparlamentarnih stranaka.

„Nikakve komisije Vučića, Saveza za Srbiju, Đilasa, Jeremića i kako god neće uređivati život u Srbiji, postoje zakoni i institucije koje moraju da se poštuju“, rekao je Jovanović povodom nedolaska dela opozicionih poslanika na kolegijum i zahteva opozicije upućenih na protesu 13. aprila da se formira zajednička komisija vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a i izbor tehničkog i uređivačkog tima RTS i RTV.

On je opoziciji poručio da ako neće dijalog u parlamentu onda bi od bivšeg predsednika SNS i Srbije Tomislava Nikolića trebalo da uzme stiropor na kom je on štrajkovao glađu.

Povezani tekstovi