Grabar Kitarović zamera Vučiću što nije rešio pitanje nestalih 1Foto: Fonet/ Slobodan Miljević (arhivska fotografiaj)

Čestitku predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenu predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović povodom Dana državnosti diplomate za Danas tumače kao „pozitivan signal“ za unapređenje odnosa među susedima, ali ističu da i dalje postoje brojna otvorena pitanja koja koče uspostavljanje „čvršćih veza“ na liniji Beograd – Zagreb.

Naši izvori iz diplomatskih krugova ističu da hrvatski zvaničnici zameraju predsedniku Srbije, pre svega, „što ništa nije urađeno u domenu rešavanja pitanja nestalih“.

U tom kontekstu, podsećaju da je Kolinda Grabar Kitarović nedavno izjavila da bi ponovo pozvala Aleksandra Vučića da poseti Hrvatsku, „ali da je preduslov za taj susret da dođe do pomaka u rešavanju sudbine nestalih osoba u ratu, te da će Hrvatska to pitanje pokrenuti pred Generalnom skupštinom UN, i da takav problem ne može da prevaziđe Evropska unija, već Hrvatska i Srbija u međusobnim odnosima“.

Kako ističu diplomate, hrvatske vlasti smatraju da je zvanični Beograd, predvođen Vučićem, „delimično zaslužan“ za poboljšanje statusa hrvatske manjine u Srbiji, uključujući oblasti kao što su finansiranje, udžbenici, informisanje, obezbeđivanje prostorija za rad hrvatskih udruženja, ali insistiraju na rešavanju „krupnih“ problema u odnosima dveju zemalja.

„Odnosi Srbije i Hrvatske su zbog brojnih međunacionalnih incidenata i verbalno zapaljivih poruka u silaznoj putanji od 2011. godine. Brojna su pitanja koja još nisu rešena, poput izbeglica, imovinskih prava, nestalih, prava manjina, suđenja za ratne zločine, ratne odštete… S druge strane, privredna i ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske je u usponu, i Srbija sve više izvozi u Hrvatsku, ali su srpske investicije i dalje neuporedivo manje od hrvatskih u Srbiji“, preciziraju naši sagovornici.

Diplomate napominju da su odnosi Srbije sa susedima pozitivno ocenjeni u nedavno objavljenom Izveštaju Evropske komisije, i „ti odnosi će, uz povremene zastoje, probleme i trzavice, najviše zbog unutrašnjih prilika u predizborno vreme, ipak, biti razvijani i ubuduće“.

Vučić je u čestitki upućenoj Grabar Kitarović naglasio da očekuje da „u narednom periodu, zajedničkim naporima intenziviramo dijalog o pitanjima od obostranog interesa, uz međusobno uvažavanje i poštovanje evropskih vrednosti, kako bismo unapredili odnose Srbije i Hrvatske, na dobrobit svih građana naših dveju zemalja i čitavog regiona“. Predsednik Srbije je, takođe, poželeo blagostanje svim građanima Hrvatske.

Čestitka i Pahoru

Aleksandar Vučić čestitao je Dan državnosti i slovenačkom predsedniku Borutu Pahoru. Kako se naglašava: „I ovom prilikom želim da potvrdim posvećenost unapređenju odnosa između naših dveju zemalja u svim oblastima od obostranog interesa i koristi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari