"Građani" apstiniraju ili odlaze ka PSG 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ukoliko budući Savez za Srbiju bude imao čvrst patriotski stav o odbrani Kosova, ali i ako u njega uđu pokret Dveri i DSS, građanski orijentisan deo biračkog tela odliće se u apstinenciju, a politički bi mogao da profitira i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, kažu za Danas istraživači javnog mnjenja.

Prema najavama iz Saveza koji će se oštro protiviti potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom koji bi Kosovu omogućio stolicu u UN, ali i ukoliko u Savez uđu desničarske partije Dveri i DSS, postavlja se pitanje kako će reagovati birači koji glasaju za partije građanske opcije.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da ukoliko se Savez za Srbiju definitivno okrene ka čvršćoj politici prema Kosovu, a to će sasvim sigurno biti slučaj ukoliko u Savez uđu Dveri i DSS, to će dovesti do reakcije građanskog dela biračkog tela.

– Verovatno je da možemo očekivati određenu vrstu apstinencije ili pregrupisavanja ka nekim drugim strankama. Nisam siguran da je to u ovom momentu PSG. Odnosno, nisam siguran da taj pokret može da postane relevantna i važna politička opcija, kako se to u jednom momentu činilo. Politički profit za njih neće biti značajan. U proteklih godinu i po dana PSG se našao u raznim političkim lutanjima i ostali su politički i ideološki nedefinisana organizacija – navodi Klačar za Danas.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je da li će se SZS okrenuti čvršćoj politici prema Kosovu ili će se truditi i voditi računa da zadrže građanske tekovine građanskih stranaka koje su u Savezu. Ukoliko to tako ne bude, Klačar kaže da očekuje veći odliv građanskih glasača ka apstinenciji a ne prema PSG.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, za naš list pak kaže da bi Janković mogao profitirati.

– Nije odnos prema Kosovu Saveza za Srbiju jedina stvar koja može da izazove revolt građanske Srbije. Tu je i odnos prema EU. Reč je o dve različite ideologije i ugla gledanja, ali još važnije dva načina shvatanja života.

– Građani udruživanje u Savez shvataju kao način za smenu Vučića, ali to će teško ići. A onda shvataju i kao način za osvajanje mandata. I takvo shvatanje ovog saveza svakako će se odraziti na njegov rejting. To bi za Jankovića mogao da bude impuls i politički profit koji će dobiti ne svojom krivicom ili zaslugom. Ali Janković ipak ima zasluge jer je jedini opozicioni političar koji je javno izneo svoj stav o Kosovu, NATO i EU, slagao se neko sa tim stavovima ili ne. Iskustvo pokazuje da se političarima koji imaju hrabrosti da kažu svoj stav oko ključnih pitanja to isplati. Zato će dobiti nagradu za razliku od drugih koji ili nemaju stav ili koketiraju između različitih ideologija i pogleda na uređenje života u Srbiji – zaključuje Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari