Građanski preokret: Strategija Linglonga je izbegavanje odgovornosti 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Time što je Linglong prvo tražio građevinsku dozvolu samo za ogradu, pa samo za parking, trafo stanice i upravni zgradu, a na kraju će verovatno posebno za svaku keramičku pločicu glavnog pogona, primenio je strategiju izbegavanja pune informacije i odgovornosti za uticaj na životnu sredinu buduće fabrike guma u Zrenjaninu saopštio je Građanski preokret.

Oni upozoravaju da javnost prisustvuje pokušaju da sve bude formalno po propisima, a da se suštinski duh tih propisa potpuno izigra.

-Mišljenja smo da je neophodno uraditi Studiju uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong u celini. Zato zahtevamo od gradske vlasti da odbaci parcijalni zahtev Linglonga koji izigrava i izbegava suštinu ekoloških i građevinskih propisa Srbije – navodi Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

On podseća da je Zrenjanin grad koji muku muči sa kafilerijom, već ima zagađenu vodu, onu za piće i onu u reci Begej, tako da je poslednji trenutak da se spreči da i vazduh postane zagađen.

Najavljeni obim proizvodnje fabrike guma Linglong garantuje da će se zbog nje drumski teretni transport toliko uvećati da će doći do značajnog povećanja emisije štetnih izduvnih gasova u atmosferu, kao i čvrstih čestica zbog habanja ogromnog broja kamionskih guma. Samo postrojenje će sigurno imati svoj čvrsti, tečni i gasoviti otpad. Postoji i opasnost od incidenata, požara na primer. Sve je to povezano i o svemu treba razmišljati prilikom odlučivanja, upozoravaju iz Građanskog preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari