Gradska uprava ne veruje policiji 1Sulejman Ugljanin Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Od vraćanja višepartijskog sistema izbori u Novom Pazaru su visoko rizična aktivnost, a uzavrelo je i pred predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

To je pokazala i poslednja sednica novopazarskog gradskog parlamenta, održana u ponedeljak 15. oktobra, a koju su obeležili incidenti. Bilo je koškanja, guranja i psovanja među odbornicima, funkcionerima i građanima. Posle dva prekida, sednica je završena bez odbornika opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) čiji je lider poslanik Muamer Zukorlić. Odbornici opozicije pokušali su u salu da uvedu nekoliko desetina svojih pristalica i da u dnevni red uvrste asfaltiranje 21 ulice, za koje je njihova partija dobila sredstva iz republičkog budžeta. Građanima nije dozvoljen ulazak u salu, jer po Poslovniku o radu, njihovo prisustvovanje sednici najavljuje se 48 sati pre.

To je bio okidač za prekide i svađe između partija koje predvode vladajuću većinu, Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji je osnivač Rasim Ljajić, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, i opoziciona SPP. Gradska uprava je ocenila da su događanja u Skupštini grada posledica „očiglednog manjka podrške koju Zukorlić ima u Novom Pazaru i viška podrške koja mu dolazi iz Beograda“. U gradskoj upravi tvrde da više puta zvali policiju da interveniše, ali je asistencija izostala. Oglasio se i načelnik PU Novi Pazar, Rešad Džanković, koji je odbacio te optužbe, navodeći da će PU Novi Pazar postupiti u skladu sa zahtevima nadležnog tužilaštva. Kada su odbornici vladajuće većine izašli iz skupštinske sale, u nju je ušao lider SPP, Muamer Zukorlić, koji ne prisustvuje sednicama lokalnog parlamenta

– Ovo je početak borbe, jedna velika lekcija njima i njihovo demaskiranje. Mislim da je ovo početak njihovog pada i njihove propasti. Jedna od prekretnica biće izbori 4. novembra, kada će ovaj narod pokazati da je većina ona koja ne priznaje njihovo robovlasništvo, rekao je Zukorlić.

SDA Sandžaka je ocenila da je napad „akt nasilja od strane Vučićevih plaćenika sa ciljem da se izazove kriza i podele među Bošnjacima u Sandžaku“. Čelnici stranaka SDP, SDA Sandžaka, Stranke za Sandžak (SZS), Sandžačke narodne partije (SNP) i LDP, na zajedničkoj konferenciji za novinare, osudili su „vandalizam i nasilničko ponašanje, kojim je na poslednjoj sednici narušen ugled Skupštine Novog Pazara“. Zatražiće da čelnike Novog Pazara, Sjenice i Tutina primi predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, kako bi ga upoznali šta se radi u Sandžaku. Najavili su da će uskoro u organizovati protestni skup pod nazivom „Sandžak nije Divlji zapad“.

Reagovala je i izborna lista „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“, koja je uputila otvoreno pismo predsedniku i premijerki Srbije, pozivajući ih da adekvatno reaguju i stanu u zaštitu Ustava i zakona, odnosno građana ovog regiona.

U igri i „Stari Dedo“

U izbornu trku za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) ulazi i lista pod nazivom „Stari Dedo“, koju je prijavilo istoimeno Udruženje građana za očuvanje istorije, kulture i tradicije. Ova list ima 20 kandidata i na glasačkom listiću biće pod brojem četiri. Prethodno su proglašene izborne liste „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić – muftija“ i „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“. Zvanično se zna da iza prve tri liste stoje najveće bošnjačke partije SDA Sandžaka, Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Sandžačka demokratska partija (SDP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari