Grenel i američka finansijsko-razvojna delegacija u Prištini 1Ričard Grenel Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U okviru posete Kosovu, Srbiji, Grčkoj i Jerusalimu, u Prištinu danas stiže delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom (Boehler).

Prvi susret najavljen je sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako je najavljeno iz DFC-a, poseta ima za cilj unapređenje ekonomske saradnje i razvoja.

Za Kosovo i Srbiju poseeta je od posebnog značaja, jer je u delegaciji i specijalni predstavnik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel.

Osim Belera i Grenela, tu su i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Planirani su susreti sa državnim zvaničnicima ali i liderima privatnog sektora.

U saopštenju se navodi da poseta američke delegacije dolazi nakon „istorijskog“ sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su 15. septembra u Vašingtonu potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, potpisanog 4. septembra u Beloj kući.

„DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu“, navodi se u saopštenju i podseća da su DFC i EKSIM nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata „identifikovanih sporazumima od 4. septembra“.

Dodaje se da će tokom posete proceniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari