Grenel za Kosovo, Palmer za ruski uticaj 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Izbor američkog diplomate Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine diplomate nezvanično tumače kao „dokaz“ da predsednik Donald Tramp „nema dovoljno poverenja“ u Metjua Palmera, izaslanika za Zapadni Balkan, koji je deo prethodnog „establišmenta“.

Naši sagovornici nezvanično ocenjuju da Tramp nastoji da se „okruži“ ljudima od najvećeg problema, poput Grenela, kako bi bio „sto odsto siguran“ da će biti „u potpunosti“ uvaženi interesi Bele kuće u nastavku rešavanja kosovskog pitanja.

„Palmer jeste izvanredan poznavalac situacije u ovom regionu, uključujući Kosovo, ali on nije deo najužeg Trampovog kruga, već se smatra čovekom iz prethodne političke epohe. Stoga, Grenel će se baviti isključivo kosovskim pitanjem, dok će Palmer biti fokusiran i na probleme koji se suočava Balkan u celosti – poput unapređenja bezbednosti i smanjenja ruskog uticaja“, preciziraju diplomate.

Od Ričarda Grenela se pre svega očekuje da vodi „šatl diplomatiju“ na liniji Beograd – Priština – Vašington – Brisel u narednim mesecima, a ne isključuje se ni mogućnost da on u narednoj fazi Briselskog dijaloga „sedi“ za stolom u sedištu EU, pored predstavnika Beograda, Prištine, Unije, i moguće je, neke organizacije poput OEBS-a.

Saopštenje Bele kuće o nominaciji Grenela (odluku o izboru treba da potvrdi Senat) izazvalo je u petak u Beogradu i šire u regionu niz reagovanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za njega iznenađujuća vest odluka američkog predsednika da imenuje Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine i najavio da će u toku dana imati telefonski razgovor sa njim.

Nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu, Vučić je rekao da se pregovori Beograda i Prištine već odvijaju pod okriljem Evropske unije i da je specijalni izaslanik bio Metju Palmer.

„Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide“, rekao je Vučić.

Vodeći političari na Kosovu odmah su se po objavi Bele kuće oglasili sa čestitkama na Tviteru. Hašim Tači je napisao da se unapred raduje saradnji u dovršavanju mira na Balkanu koja će dovesti Kosovo u NATO i EU porodicu. Ramuš Haradinaj je izrazio nadu da će Grenel pomoći uzajamno priznanju Srbije i Kosova u postojećim granicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari