Gruhonjić: Velikosrpski nacionalizam se povampirio, mogući su i novi ratovi 1Foto: Beta/Milan Obradović

Novinar Dinko Gruhonjić ocenio je da se velikosrpski nacionalizam u regionu „povampirio“ i upozorio da u atmosferi zamrznutog konflikta ne treba isključiti ni mogućnost novih ratova na Balkanu.

Povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Gruhonjić je za portal VOICE rekao da se rat završio, ali da društva u regionu i dalje žive u atmosferi zamrznutog konflikta, a, osim na marginama, nema stvarne alternative nacionalističkim politikama.

„Sada se čini izvesnijim da će potrajati ovaj proces truljenja društva koje je natopljeno krvlju brojnih nevinih žrtava. Ukoliko se nastavi ovaj trend povampirenja velikosrpskog nacionalizma, ja ne bih isključio ni mogućnost novih ratova na Balkanu“, rekao je Gruhonjić.

Ukazao je da se u domaćim medijima neprestano provlači teza da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i rekao da je „to laž“.

„Srbija nije nikakav garant, a Slobodan Milošević je bio priveden u Dejton da potpiše sporazum, ne da bi bio njegov garant, već kao jedna od strana-učesnica u ratu, jer je taj rat imao karakter međunarodnog konflikta. Garanti Dejtonskog sporazuma se isključivo nalaze u Upravnom odboru Veća za implementaciju mira, u kojem – naravno – ne sede predstavnici Srbije i Hrvatske“, kazao je Gruhonjić.

Ocenio da je diskurs domaćih medija „još jedan od dokaza da se Srbija nikada nije odrekla sna o ‘aneksiji’ Republike Srpske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari