Haljimi: Razgraničenje ili federelizacija 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Politički analitičar iz Prištine Fisnik Haljimi tvrdi da su pregovori između Beograda i Prištine završeni i da su kao ponuđena rešenja na stolu razgraničenje ili federalizacija Kosova.

Haljimi u izjavi za Kosovo Onlajn rekao da su oba rešenja u rukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji treba da se odluči između razgraničenja ili federalizacije Kosova.

„Srbija treba da reši kojom će varijantom da ide dalje. Ako Srbija želi da ide sa razgraničenjem, toga će i biti. Sada sa imenovanjem ( Đozep) Borelja, kao ministra inostranih poslova EU, mi imamo opet na stolu EU projekat o razgraničenju.

Rekli smo i ranije da pregovori nikada nisu prestali. To oko razgraničenja sve je završeno, sada treba da se potpiše i zbog toga smo imali izolaciju kosovskog premijera (Aljbina) Kurtija u Minhenu i ni zbog čega drugog“, smatra Haljimi. Prištinski analitičar naglašava da je sada trenutak da Kosovo skine odluku o taksama nakon čega bi, kako je rekao, trebalo da usledi definitivno rešenje prihvatljivo za Srbiju, jer kako je rekao, za Kosovu ni jedno od dva ponuđena rešenja neće biti prihvatljivo. „Kao i Kosovo, isto tako i Srbija je pred završnim aktom jedne velike i duge drame. Tako da smo na kraju.

Treba mudrosti i treba hrabrosti iz oba centra kako bi se ovoj priči jednom stalo na kraj. Ova godina jeste realni rok zato što su pregovori završeni. Nemamo više šta da pregovaramo, mi treba da biramo ili ćemo razgraničenje ili ćemo federalizaciju“, rekao je Haljimi. Kaže da bi predlog o federalizaciji zapravo bio plan Arhtisari plus plus, kojim bi Srbi na severu dobili status poput Republike Srpske u BiH, dok bi oni na jugu morali da se zadovolje nekom vrstom specijalnog i povlašćenog statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari