Han: Nisam zadovoljan slobodom medija u regionu 1Johanes Han Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Komesar za proširenje i susedsku politiku EU Johanes Han izjavio je u intervjuu za Dojče vele da i dalje nije zadovoljan slobodom medija u regionu.

„Vidim neki fokus, ali iskreno bih voleo da to ide mnogo brže, stabilnije i obimnije“, rekao je Han koji je učestvovao na drugoj Medijskoj konferenciji EU o Zapadnom Balkanu u Skoplju.

Han je rekao da je u tom smislu važno da se jednom godišnje organizuju sastanci u regionu i diskutuje o različitim pitanjima.

„Smatram da je bilo dobro to što smo razgovarali s predstavnicima medija i čuli sa kojim problemima i ograničenjima se suočavaju. Takođe, čuli smo novinare i njihova iskustva, i oni su mogli da izraze svoju zabrinutost i kritike“, rekao je Han.

Na pitanje da je Evropska komisija spremna da podrži razmenu teritorija o kojoj su razgovarali predsedsednici Srbije i Kosova, Han je ponovio da je prerano da se priča o tome.

„Ja sam se uvek zalagao, a i sada se zalažem, za to da se pregovaranje prepusti njima. Oni su potpuno svesni ograničenja koje ta ideja donosi, nakon što je izašla u javnost – ne samo u smislu njihovih građana, već i međunarodne zajednice“, rekao je Han.

On je ukazao da je jasno da svi traže rešenje, ali svi su jasno rekli da bi svako bilateralno rešenje moralo da doprinese stabilnosti u regionu, a ne suprotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari