Haradinaj: Brnabić besramno pisala Rami 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je premijerka Srbije Ana Brnabić „bez srama“ u pismima premijerima više država, među kojima i albanskom premijeru Ediju Rami, zahtevala da „preispitaju podršku i priznanje kosovske nezavisnosti“.

On je rekao je da takse na srpske proizvode neće biti ukinute sve dok Srbija nastavlja da deluje protiv Kosova, preneo je FoNet.

„Taksa je naše pravo, mi štitimo našu sigurnost. Premijerka Srbije Brnabić nastavlja sa pismima raznim vladama i bez srama je poslala pismo i premijeru Albanije Ediju Rami u kome traži povlačenje priznanja“, izjavio je Haradinaj za kosovske medije.

Radio KiM je preneo na svom portalu da je iz kosovskog parlamenta saopšteno da će poslanici danas razmatrati Nacrt sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije. Ovaj dokument je pripremila Vlada Kosova, a sednicu je zakazalo Predsedništvo Skupštine na osnovu zahteva 40 poslanika. Tih 40 poslanika Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova su obezbedili potpise za zakazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova, navodeći da je dokument koji je predložila Vlada problematičan.

Predlogom sporazuma je predviđeno i stvaranje asocijacije – zajednice opština sa srpskom većinom za koju se navodi da će biti osnovana u skladu sa Ustavom Kosova, prvim sporazumom o principima za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, potpisanim aprila 2013. u Briselu. Navodi se i da se strane slažu da „nadležni sudovi Kosova mogu da zabrane svaku funkciju ili delatnost asocijacije opština sa srpskom većinom ako se time dovodi u pitanje ustavni poredak, gaze ljudska prava ili podstiče nacionalna ili verska mržnja“. Nacrtom je predviđeno da je za stupanje sporazuma na snagu neophodna ratifikacija u parlamentima Kosova i Srbije, kao i dostavljanje instrumenata ratifikacije u pravnu kancelariju Ujedinjenih nacija. Ostvarivanje sporazuma bi garantovale SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i EU, putem posebnog tela koje bi nadgledalo njegovu primenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari