Haradinaj danas putuje u Hag, ispitivanje u sredu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Iz Vlade Kosova potvrdili su za portal Radio Slobodne Evrope (RSE) da Ramuš Haradinaj danas putuje za Hag, a da je ispitivanje u sredu.

Kako prenosi RSE, Haradinaj je odlučio da podnese ostavku na mesto premijera Kosova pošto je dobio poziv na razgovor iz Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

Vest je obelodanio u petak (19. jul) na zasedanju vlade, kada je i podneo ostavku na premijersku poziciju. Kazao je da u Hag treba da ode kao običan građanin, a ne kao premijer države, piše ovaj portal.

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj saopštio je da su čelnici svih institucija i političkih partija u ponedeljak i zvanično obavešteni o njegovoj neopozivoj ostavci, te ih je pozvao na poduzimanju potrebnih koraka za raspisivanje opštih nacionalnih izbora, „kako bi se pravo izbora vratilo narodu“.

Najavio je da buduće rukovodstvo Kosova treba da bira narod i da će se, po povratku iz Haga, angažovani unutar svoje partije, Alijanse za budućnost Kosova, i spremati za nove izbore.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu nije, kao što je do sada bila praksa u pogledu ispitivanja u tom Tužilaštvu, objavilo informacije o ovom slučaju, navodi RSE.

Ovo je drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na mesto premijera, na koje je izabran septembra 2017. godine, uz podršku partije kosovskih Srba Srpske liste.

Ostavku je iz istih razloga podneo i 2005. godine. Tada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu gde je bio optužen za ratne zločine. Sedam godina kasnije, 2012. je oslobođen svih optužbi. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona, podseća ovaj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari