Haradinaj: Iza priče o granicama stoji Rusija 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Otvaranje graničnog pitanja je plan Rusije i Putina, ali niko neće uspeti u tome, jer bi to značilo tragediju za region, upozorava premijer Kosova Ramuš Haradinaj, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Otvaranje graničnog pitanja na Balkanu je plan Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, smatra premijer Kosova.

Koha prenosi i da je Haradinaj ponovio da takse uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine „neće biti ukinute dok na stolu ne bude video odluku Beograda o priznanju nezavisnog Kosova“.

Prema njegovim rečima, „dijalog Prištine i Beograda do sada je korišten da bi se naškodilo Kosovu“.

„Ne želimo štetu od dijaloga. Vratićemo dijalog bez povezivanja tog procesa s ukidanjem taksi, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum, ali ne kao dogovor zasnovan na promenama granica i teritorija“, rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

Smatra da je otvaranje tog pitanja „plan Rusije i Putina“, ali i poručuje da „niko neće uspeti u tome, jer bi to značilo tragediju za region“.

Govoreći o granici Kosova i Srbije, Haradinaj podseća da je ona duga 381 kilometar i da nije menjana još iz vremena Jugoslavije. Navodi i kako je ta granica potvrđena i odlukama međunarodnih sudova.

„Imamo kosovsko-srpsku granicu i nju treba da poštuje i Srbija“, rekao je Haradinaj.

Ne zna, kako kaže, „šta je hteo i šta hoće predsednik Kosova Hashim Tači kada govori o Preševskoj dolini“, te ukazuje da Priština „nema teritorijalnih pretenzija niti je spremna da prihvati priznanje kosovske nezavisnosti u zamenu za teritoriju“.

„Ako je to cena, priznanje nam ne treba. Još uvek možemo čekati. Možemo i bez dogovora“, kazao je Haradinaj.

Rekao je i da kosovski ustav ne dozvoljava teritorijalne prohteve, reagirajući na Tačijevu izjavu da će podneti ostavku ili raspisati referendum ako parlament ne potvrdi sporazum o pripajanju tri opštine s juga Srbije Kosovu.

„Ne znam šta je Tači mislio kada je najavio svoju ostavku, ali kosovski ustav ne može polagati pravo na teritoriju druge zemlje. Ne znam u kom kontekstu je predsednik Tači govorio o pripajanju Preševske doline, ali naš ustav ne dozvoljava polaganje prava na teritorije drugih zemalja, niti možemo ponuditi teritoriju u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti od Srbije“, rekao je Haradinaj.

Tanjug podseća da se Tači zalaže za sporazum Beograda i Prištine koji bi podrazumevao pripajanje opština Bujanovac, Preševo i Medveđa Kosovu.

Na sednici vlade donesena je odluka da se osigura 115.000 evra za obeležavanje državne granice, preneli su kosovski mediji.

Taj iznos će, kako se navodi, biti stavljen na raspolaganje Državnoj komisiji za obeležavanje i održavanje državne granice.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari