Haradinaj: Kosovo da bude primer u poštovanju ljudskih prava 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo bi trebalo da bude primer poštovanja ljudskih prava, rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, dok ombudsman Hiljmi Jašari smatra da po tom pitanju u praksi ništa nije urađeno.

Haradinaj je na sastanku Međuministarske koordinacione grupe rekao da ljudska prava na Kosovu treba definisati i sprovesti u zakonskim normama i propisima.

„Na Kosovu su usvojeni neki zakoni kojima je garantovano poštovanje ljudskih prava. Ljudska prava su utvrđena međunarodnim konvencijama, a takođe su i deo Ustava. U ovoj oblasti postoje posebni zakoni i ja sam oduševljen što Kosovo ima Zakon protiv diskriminacije. Kosovo bi trebalo da postane primer poštovanja ljudskih prava“, rekao je Haradinaj.

Ombudsman je pozvao institucije i ministarstva da sprovedu preporuke ove institucije.

„Poštovanje ljudskih prava treba omogućiti u praksi, a po tom pitanju nije ništa urađeno. Veliki broj naših preporuka još čeka na ispunjenje“, rekao je Jašari, ukazujući da je Narodni advokat institucijama uputio 132 preporuke.

On smatra da je dobro to što u Skupštini Kosova prvi put treba da bude održana rasprava o sprovođenju preporuka Narodnog advokata i da je to dobra prilika da ministri počnu da primenjuju preporuke koje su zanemarili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari