Haradinaj "nadjačao" Tačija 1Foto: FoNet/ AP

Početak transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova usvajanjem seta zakona u kosovskom parlamentu doneo je značajne „poene“ premijeru Ramušu Haradinaju, koji je time dodatno „nadjačao“ predsednika Hašima Tačija na „unutrašnjem terenu“…

… tako da je Tačijeva pozicija ozbiljno uzdrmana, naročito zbog neslaganja najvećeg dela javnosti sa njegovom idejom o „korekciji granica“ sa Beogradom, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova. Prema rečima naših sagovornika, „kosovski Albanci uglavnom smatraju da zasluge za iniciranje formiranja vojske idu Haradinaju, a ne Tačiju“. Izvori Danasa zbog sve „glasnijeg neslaganja“ Haradinaja i Tačija ne isključuju ni mogućnost raspisivanja prevremenih izbora na Kosovu.

„I Tači i Haradinaj su ozbiljni politički igrači, i teško da će odstupiti od svojih pozicija, naročito onih koji se tiču nastavka dijaloga o rešavanju kosovskog pitanja. Moguće je da će se njihove razmirice završiti raspisivanjem vanrednih izbora u narednih nekoliko meseci, imajući u vidu činjenicu da se trenutno ništa ne događa u vezi sa Briselskim dijalogom“, smatraju naši sagovornici, koji napominju da bi Tači mogao da, ipak, donekle „preokrene situaciju u svoju korist“ budući da će se narednog meseca u Parizu susresti sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji ga je pozvao na proslavu obeležavanja stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije je juče tokom sastanka sa ministarkom odbrane Italije Elizabetom Trentom u Beogradu izrazio zabrinutost zbog poteza Prištine ka formiranju vojske Kosova. Vučić je rekao da bi eventualnim ulaskom kosovske vojske na sever Kosova Srbija „bila saterana u ćošak“.

On je dodao da nijedan međunarodnopravni dokument ne predviđa formiranje kosovske vojske i izrazio očekivanje da će Italija razumeti da takvi potezi, koje je okarakterisao kao neodgovorne, mogu da ugroze mir i stabilnost i „dovedu do tragičnih posledica“. Italijanska ministarka i predsednik Srbije saglasili su se da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

Trenta je rekla da će Kfor, kojim komanduje italijanski general, nastaviti da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu. Prema njenim rečima, Italija poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali ceni opredeljenost za saradnju sa NATO, a posebno učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenim nacijama i Evropske unije. Trenta je istakla da Italija smatra da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari