Haradinaj: Neće biti razmena teritorija 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Građani Kosova ne treba da brinu o mogućem sporazumu sa Srbijom, razmeni terotorija ili korekciji granica, jer do toga neće doći, rekao je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare posle posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Haradinaj je rekao da su američki zvaničnici mišljenja da Kosovo treba da ostane u aktuelnim granicama, prenosi RTK2.

„Svi su izrazili mišljenje da je sporazum sa Srbijom o priznanju Kosova neophodan, ali ne i pomeranje granica ili razmena teritorija. Uveravam vas da nemate razloga za brigu, jer ideja o korekciji granica i razmeni teritorija nije potekla od Sjedninjenih Američkih Dražava“, rekao je on.

Haradinaj je preneo i da su glavne teme na sastancima sa zvaničnicima SAD bile bezbednost, formiranje Vojske Kosova, članstvo Kosova u Interpolu i dijalog sa Srbijom.

„Naglasio sam da je neophodan pravno obavezujući sporazum, ali ne preko pomeranja granica ili teritorijalne razmene. Što se tiče transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova dobilo je blagoslov Amerike da to uradi. Takođe, mogu da dodam i to da neće biti odlaganja liberalizacije viznog režima na Kosovu“, izjavio je Haradinaj.

Komentarišući posetu predsednika Kosova Hašima Tačija jezeru Gazivode, Haradinaj je rekao da Tači treba da posećuje sve delove Kosova, kao i da Gazivode pripadaju svim građanima Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari