Alijansa za budućnost Kosova nema kandidate na severu 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Nakon konsultacija sa predstavnicima naših ogranaka u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, AAK je odlučila da nema kandidata na ovim izborima i njeni birači će biti potpuno slobodni da podrže najbolje kandidate, bez obzira na njihovu političku partiju“, navodi se u saopštenju AAK.

Jedina stranka koja je do sada Centralnoj izbornoj komisiji prijavila kandidata za vanredne izbore za gradonačelnike četiri severne opštine zakazane za 19. maj je Demokratska partija Kosova (PDK). Ta stranka je pre par dana najavila da imati kandidate za gradonačelnika u sve četiri opštine na Severu, a za sada je poznato samo ime kandidatkinje PDK za gradonačelnicu Severne Mitrovice – Gonđe Čauši.

Što se srpskih predstavnika tiče, RTK navodi kako – osim potvrde Srpske liste da će izaći na izbore – većina drugih registrovanih građanskih inicijativa i političkih partija se nisu izjašnjavale. Izuzetak su Narodni pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“ i Narodna pravda iz Leposavića, koji su javno rekli da na predstojećim izborima neće učestvovati zbog činjenice da su dva kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice ubijena.

Rok za prijavu kandidature za gradonačelnike u četiri opštine na Severu Kosova ističe u četvrtak 18. aprila, pa će konačna lista kandidata biti poznata sutra u ponoć, podseća RTK.

Povezani tekstovi