Haradinaj: Odluka o sednici o raspuštanju Skupštine u skladu sa zakonima i Ustavom 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Odluka Predsedništva skupštine Kosova da sednicu o raspuštanju sadašnjeg saziva kosovskog parlamenta zakaže za 22. avgust u skladu je sa zakonima i Ustavom, ocenio je premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je pozdravio odluku da Skupština pre raspuštanja glasa o međunarodnom sporazumu IPA2 kojim Kosovo dobija oko 90 miliona evra finansiranja iz EU.

Haradinaj je dodao da su suvereni, slobodni i demokratski izbori od vitalnog značaja za Kosovo i za važne procese koji ga očekuju.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu smatra, međutim, da jeraspravu o raspuštanju Skupštine Kosova trebalo zakazati ranije.

Prema njenim rečima, građani Kosova treba što pre da izađu na birališta, između ostalog i da bi se smanjile mogućnosti da drugi subjekti pregovaraju o novoj tehničkoj vladi ili novom mandataru bez održavanja izbora.

„Naš predlog na sastanku Predsedništva bio je da se odluka o raspuštanju Skupštine donese 8. ili 14. avgusta“, dodala je ona.

Poslanik Skupštine Kosova Ilir Deda je, nakon odluke da se 22. avgusta održi sednica o raspuštanju Skupštine, na Fejsbuku napisao da bi Skupština mogla biti raspuštena sutra i da bi što pre trebalo da se izađe na birališta i izabere novi sastav.

Predsedništvo Skupštine Kosova je danas odlučilo da za 22. avgust zakaže sednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti njeno raspuštanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari