Haradinaj - pobednik ili politički gubitnik 1Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sagovornici Danasa različito gledaju na slučaj odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji će sutra biti saslušan u svojstvu osumnjičenog pred sudom u Hagu – jedni je smatraju da će on ojačati poziciju na političkoj sceni Prištine, predstavljajući se u Hagu kao „odlučan borac za integritet Kosova“.

Drugi tvrde da je Haradinaj bio pod pritiskom Zapada da povuče takse na robu iz Srbije, pa je morao da podnese ostavku. S druge strane, svi se slažu da je teško predvideti kako će teći eventualni sudski proces pred Specijalnim sudom u Hagu, gde će se, pored Haradinaja, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, pojaviti i Jakup Krasnići, bivši portparol OVK.

Marko Jakšić, diplomirani pravnik i član Saveza za KiM, napominje za Danas da ovo nije prvi put da je Haradinaj pozvan u Hag i da se ranije vratio kao „pobednik“, pošto je oslobođen optužbi zato što su svi svedoci protiv njega nestali na krajnje čudan i sumnjiv način.

– Dosadašnje funkcionisanje novog suda u Hagu pokazuje to da do današnjeg dana nijednom pozvanom u svojstvu okrivljenog nije određen pritvor, tako da se suprotno neće desiti ni u slučaju Haradinaja. On će se vrlo verovatno vratiti na Kosovo nakon davanja iskaza, i biće na slobodi sve do početka eventualnog suđenja, ako bude optužen. Skeptičan sam u pogledu rada specijalizovanih veća u Hagu, i bojim se da će svrha njihovog postojanja biti da se operu biografije optuženih kao i borba OVK, te da niko od veterana OVK neće biti osuđen. Isto se odnosi i na Haradinaja, smatra on.

Prema mišljenju Jakšića, Haradinajeva ostavka je samo jedan u nizu poteza koje je preduzeo poslednjih meseci u cilju sabotiranja i opstrukcije eventualnog dogovora između Beograda i Prištine.

– Zahvaljujući čvrstoj i rigidnoj poziciji oko taksi i protivljenju njihovom ukidanju, on se predstavio kao zaštitnik „integriteta i suvereniteta Kosova“, čime je doveo do homogenizacije među nacionalistima na Kosovu, i tako stekao određenu popularnost, koju gleda da kapitalizuje i na narednim izborima. Svestan da je ukidanje taksi neminovnost, on se opredelio za ovaj potez računajući da će održavanje vanrednih izbora odložiti to, samim tim i mogućnost za dogovor, a da će kao neko ko je odlučan borac za integritet Kosova dobiti izbore, navodi Marko Jakšić.

Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta i aktuelni član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, kaže za naš list da Haradinaj već duži vremenski period nema većinu u kosovskoj skupštini.

– Sigurno je da je bio pod ogromnim pritiskom međunarodne zajednice zbog uvođenja, a kasnije i zbog tvrdoglavog držanja taksi na robu iz Srbije. Poziv specijalnog tužilaštva je došao kao nadogradnja svih problema koje ima i očigledno da taj pritisak nije mogao da izdrži. Verovatno kalkuliše svojim nikad većim rejtingom, misleći da će na izborima da valorizuje svoju prednost. Beograd bi svakako trebalo da se suzdrži od komentarisanja njegove ostavke, jer se ne zna kako će se naredni izbori završiti i ko će biti novi partner za dijalog. Specijalno tužilaštvo za ratne zločine OVK se do sada nije pokazalo kao efikasno, ali očigledno da se stvari pokreću. Teško je iz tog razloga predvideti kako će se odvijati sudski proces u Hagu, ocenjuje Miletić.

Aleksandar Ivanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke i bratanac ubijenog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, konstatuje za Danas da slučaj Haradinaj ukazuje da je za postizanje dogovora i dugoročnog mira između Srba i Albanaca neophodna generacija neucenjenih političara koji nisu ratovali.

– Potrebno je da pregovaraju oni koji će tokom pregovora voditi računa, pre svega, o interesu dva naroda, a ne kako da sačuvaju pokraden novac ili kako da se oslobode od poternica i robije. Možda je lakše pregovarati sa ucenjenim političarima, s obe strane, ali to, svakako, nije u interesu Srba i Albanaca. U ovoj fazi je dosta nezahvalno davati prognoze da li će Haradinaj ponovo biti oslobođen u Hagu, jer on još nije optužen, već je pozvan u svojstvu osumnjičenog, ističe Ivanović.

Ramuš Haradinaj je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je ostavku podneo „jer je za njega neprihvatljivo da se pred istražiocima Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu, koje ga je pozvalo kao osumnjičenog, pojavi kao premijer“. On je poručio da svoja politička uverenja neće menjati, kao i da takse na proizvode iz Srbije ne bi trebalo ukidati sve do priznanja kosovske nezavisnosti. Na pitanje da li ima optužnice protiv njega u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu, koje bi trebalo da se bavi zločinima počinjenim nad Srbima i drugim nealbancima, Haradinaj je naveo da takve optužnice nema.

On je ponovio da je svestan „implikacija“ odluke o taksama.

„Od prvog dana sam video u kojim dimenzijama će se te implikacije desiti, ali, nemam drugo rešenje osim toga da je to alternativa zamena za priznanje, ili da damo deo teritorije ili ‘Dodik republiku’ na Kosovu. To je neprihvatljivo za Kosovo“, tvrdi Ramuš Haradinaj.

Izbori 8. septembra

Vanredni izbori na Kosovu biće održani 8. septembra, prenose prištinski mediji. Kako se navodi, kosovski predsednik Hašim Tači, odlučio je da izbore raspiše „u skladu sa ustavnim rokovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari