Haradinaj: Pomirenje je najveći kompromis 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je, govoreći o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, izjavio da pomirenje ne predstavlja lak kompromis za Kosovo, navode danas prištinski mediji.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je Kosovo spremno za viznu liberalizaciju, dijalog i kompromis, ali pomirenje sa Srbijom nije mali kompromis za Kosovo, ocenio je Haradinaj.

Imamo 200 lokacija gde su počinjeni gnusni zločini nad ženama, starcima, decom, nenaoružanim ljudima ubijenim bez razloga, izjavio je Haradinaj i dodao: „Mislimo da je najveći kompromis koji Kosovo može da učini pomirenje“.

Haradinaj je rekao da Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda utvrđuje da bi Zajednica srpskih opština trebalo da bude formirana u skladu sa kosovskim zakonima.

Potrebna je potvrda Ustavnog suda, koji ima ogromnu moć na Kosovu – smenjivao je predsednike, što je veoma dobar znak demokratije. Ustavni sud treba da utvrdi da li je status zajednice u skladu sa Ustavom Kosova, izjavio je Haradinaj.

On je rekao da je i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila da bi Zajednica srpskih opština trebalo da bude formirana u skladu sa kosovskim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari