Haradinaj: Tači bez moje podrške u razgovorima o granici 1Foto: EPA-EFE VALDRIN XHEMAJ

Zahtev Albanaca iz Preševske doline da se pridruže Kosovu biće tema sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u septembru.

U kancelariji kosovskog predsednika rekli zan Zeri da tačan datum sastanka Vučića i Tačija još nije utvrđen, ali da će on biti održan početkom sledećeg meseca, navodi se u pres-klipingu Unmika, prenosi RTK2.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da neće osećati odgovornost ako dođe do promene granice Kosova tokom završne faze dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, piše danas Koha Ditore, prenosi FoNet.

Haradinaj je rekao da postoje dve faze u tom procesu – prva je iskazivanje poverenja predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da predstavlja zemlju u tom procesu, a druga je sadržaj.

Tači ima moje poverenje u razgovorima o međusobnom priznanju sa Srbijom, ali ne i da razgovara o granici. Ja nisam učesnik u toj temi. Ako Tači predloži tu temu, učiniće to bez moje podrške, izjavio je Haradinaj.

Lider Demokratske partije Albanaca sa juga Srbije Ragmi Mustafa izrazio je optimizam povodom mogućnosti da zahtev Albanaca iz Preševske doline da se priključe Kosovu bude tema razgovora predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu, piše danas Epoka e Re.

Mustafa je ocenio da priključenje Kosovu neće izazvati domino efekat u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Ako dve zemlje postignu mirovni sporazum, niko ne može odbiti korekciju granica, odnosno priključenje Preševske doline Kosovu, rekao je Mustafa.

On je izjavio da se Preševska dolina nikada neće odreći zahteva da bude deo Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari