Haradinaj: Taksa neće biti ukinuta bez sporazuma o obustranom priznanju 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da neće biti ukidanja niti suspenzije takse bez postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom o obostranom priznanju i istakao da sada niko to ne traži.

Po njemu, uvođenje takse je doprinelo da se zaustavi ideja o korekciji granica.

„Da bismo to izbegli mi smo zatražili ugovor o međusobnom priznanju Kosova i Srbije koji će dobiti pregovaračka ekipa Kosova. Ako mislimo da je to što tražimo i ako imamo garancije da će se to postići onda mi ne bismo blokirali proces“, rekao je Haradinaj kasno sinoć za KTV.

Ocenio je da taksa nije smetnja zbog koje se Vučić ne vraća u dijalog, već „nedostatak njegove političke volje“.

„Kada ga pozovu i kažu gospodine treba da sedneš, on odmah seda za sto“, kazao je Haradinaj.

Govoreći o verbalnim napadima na njega, Haradinaj kaže da je postao objekat napada pošto se nije pokoravao temama o podeli Kosova, „za koje se mislilo da su gotova stvar, ne samo na Kosovu, već i u regionu, kao i zbog takse i vojske (transformacije BSK u OSK)“.

„Smeta im čovek koji se ne pokorava ovim temama“, kazao je Haradinaj

Svi oni koji su zahtevali i zahtevaju ukidanje takse u suštini rade na slabljenju Kosova, kaže kosovski premijer i dodaje da je Kosovo bilo prinuđeno da donese odluku o taksi.

„Svi znaju da taksa neće biti povučena. Niko sada ne traži njeno ukidanje. Videli su (moju odlučnost) i ostavili su taj posao“, kazao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari