Haradinaj: Trampovo pismo dobra vest za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj večeras je, komentarišući pismo predsednika SAD Donalda Trampa upućeno predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, izjavio da je to dobra vest za državu i narod Kosova.

„SAD su od početka bile i nastavljaju da budu najsnažniji pobornik države Kosovo i njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu, preneo je RTK.

Haradinaj je dodao da kao premijer Kosova snažno podržava „svako nastojanje za ujedinjenje stavova političkih subjekata i brzih priprema za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između dve države, Kosova i Srbije“.

Haradinaj je ponovo zatražio od Evropske unije da se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije vrati u normalan kolosek, pošto je po njegovom mišljenju, izašao van kontrole.

“Gospođo Mogerini, dok nije kasno, treba dijalog vratiti u normalan okvir. Tu se ne govori ni o statusu ni o razmeni teritorija, već o normalizaciji odnosa. Ukoliko to zakasni, naša nada je budući visoki predstavnik, nakon izbora. Ali, mislim i da je iskustvo pokazalo da nije dovoljna samo visoka predstavnica, i zato sam tražio i uključenje SAD, država velike petorke, podrazumeva se i Berlina“, rekao je Haradinaj.

Posle sednice Vlade Haradinaj je od EU zatražio da se tokom 2018. godine omogući građanima Kosova liberalizaciju viza.

Ponovio je da će carina od 100 odsto Srbiji i BiH biti ukinuta onda kada Srbija prizna Kosovo, navodeći da je apsurd da se od Kosova traži da ukine “jedini proizvod“ koji ima u dijalogu.

„Taksa ne samo da neće biti ukinuta, već će se konsolidovati kao stav Kosova, bez obzira na to ko je ministar, premijer, ili neko drugi. To se neće promeniti“, kazao je Haradinaj.

„Ne možemo da im dopustimo da nam neko samo zadaje zadatke. I mi smo zemlja, i imamo 2 miliona ljudi, koje su oni isti izolovali u geto. I bez ikakvog razmatranja naše zabrinutosti, oni traže da se taksa ukine“, rekao je Haradinaj.

On je istakao i da je svako ko diskutuje o teritoriji ili granici Kosova njegov neprijatelj.

Mogerini je prošle nedelje dala izjavu u kojoj nije isključila mogućnost razgraničenja između Srbije i Kosova, ali je istakla da moguća korekcija granica ne sme biti bazirana na etničkim linijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari