Hedl: Pojedini političari u Beogradu su širili paranoju 1Arhiva Foto: N1

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, ocenjuje za Danas da je veoma dobro što je došlo do Vučićeve posete Zagrebu, „budući da između Srbije i Hrvatske postoji niz otvorenih pitanja do čijih rešenja se može doći isključivo razgovorom“.

– Rešavanje otvorenih pitanja je od značaja za Srbiju ne samo zbog bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, već i zbog mogućnosti da Hrvatska zbog njih blokira ili uspori proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Dobra je stvar što se predsednik Vučić u Zagrebu sastaje sa velikim brojem važnih aktera. Međutim, ne treba očekivati velike promene u odnosima dve zemlje samo zbog ove jedne posete. Pre svega, predsednica Grabar Kitarović ne predstavlja politiku hrvatske vlade na način na koji to radi Vučić u Srbiji, i postoje vidljive nesuglasice između predsednice i vlade po pitanju spoljne politike. Drugo, atmosfera u obe države je prilično nenaklonjena približavanju i nije moguće da dođe do značajnijeg poboljšanja odnosa dok se to ne promeni. Svakako smo vrlo daleko od odnosa kakvi su postojali u vreme predsednika Tadića i Josipovića.

Komentarišući činjenicu da Vučićevu posetu prate „najveće mere bezbednosti“, uključujući angažovanje nekoliko stotina ljudi iz svih jedinica bezbednosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbednosti, do obaveštajnih agencija, zagrebački novinar Drago Hedl kaže za naš list da su „hrvatske službe vjerojatno procijenile mogući povećani sigurnosni rizik tokom boravka predsjednika Srbije, iako, realno, Vučiću ne prijeti opasnost tokom boravka u Zagrebu, poduzeto je sve da se ne dogodi kakav incident“.

– Pojedini političari u Srbiji širili su neku vrst paranoje, upozoravajući kako će Vučića u Zagrebu dočekati ustaše i kako postoji sigurnosni rizik. Mislim da je to bilo pretjerano. U Hrvatskoj pak neke veteranske udruge pozivale su na prosvjede zbog Vučićevog dolaska. Uostalom, prosvjedi koji su se dogodili prvih sati Vučićevog boravka u Zagrebu nisu bili ni masovni, ni agresivni, mada je na njima bilo neprihvatljivih poruka. Ti prosvjedi ni na koji način nisu ugrozili sigurnost srpskog predsjednika, a to je najvažnije. Treba ih shvatili kao dio folklora desnice koja se ne miri s mogućnošću poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije i u čijim je glavama još uvijek isključivo 1991, rat i sve ono što je rat donio, konstatuje Hedl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari