Hiseni posle sastanka sa Lajčakom i Đurićem: Krajnje politički proces 1Skender Hiseni Foto: EPA/Soeren Stache

Koordinator Kosova Skender Hiseni je danas, posle sastanka sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i vođom delegacije Srbije Markom Đurićem, izjavio da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

„Ovo je novi trenutak. Govorim o jednom zaključenju (završetku). Ovo je ekstremno politički proces. Nema ničeg tehničkog. I jednog dana, kada se dogovore svi elementi sveobuhvatnog sporazuma, biće jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje“, izjavio je Hiseni na kraju sastanka, javlja Radio slobodna Evropa.

Hiseni je mišljenja da se proces ne može odugovlačiti tako što će strane “raspravljati o odvojenim temama”.

“Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obe strane biti obavezane da sprovedu”, istakao je Hiseni.

U Briselu je danas održan zajednički sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova – Marka Đurića kao predstavnika Srbije i Skendera Hisenija, kosovskog koordinatora za dijalog – nakon što je obavio zasebne razgovore sa svakom od delegacija.

Nabila Masrali, portparolka Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku je ranije potvrdila da je susret rezultat pristanka lidera Kosova i Srbije da se nastavi sa intenzivnim radom na ekspertskom nivou već ove nedelje.

„Kosovo i Srbija su pozvane da pošalju svoje eksperte da nastave da raspravljaju o pitanjima oko kojih je već razgovarano na nivou lidera prošlog četvrtka. Ne bismo delili dalje informacije o sastanku na nivou stručnjaka“, navela je Masrali u pisanom odgovoru za RSE.

Dijalog Kosova i Srbije obnovljen je nakon 20 meseci zastoja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić tražio je danas od predstavnika Evropske unije (EU) u Briselu da „ulože napore“ kako bi bili rasvetljeni zločini nad srpskim narodom u selu Staro Gracko, kod Lipljana.

Sastanak Rikera i Lajčaka u petak

Šef Biroa američkog Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Filip Riker rekao je danas da Sjedinjene Države pozdravljaju činjenicu da je nastavljen dijalog Srbije i Kosova, najavljujući sutra u Briselu sastanak sa izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Normalizacija odnosa Kosova i Srbije ostaje važan prioritet za nas i mislim da dve strane moraju ići napred kako bi pronašle rešenje i svakako pozdravljamo dijalog, rekao je Riker u telefonskom razgovoru sa medijima, među kojima je bio i novinar FoNeta.

Govoreći o američkom angažovanju u dijalogu, Riker je podsetio da je specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel radio sa dve strane u pitanjima ekonomije, tražeći načine kako da se poboljša kvalitet život ljudi, suseda, što će biti neizbežan deo dogovora o normalizaciji.

To bi donelo veću stabilnost i bezbednost u regionu, a veliki koraci su bili sporazumi o aviosaobraćaju i železnici i ohrabrujem dve strane da nastave rad u tom smeru, naglasio je Riker.

Riker je rekao da novi specijalni predstavnik za dijalog Lajčak, kao i on, dobro poznaje region i da će sutra razgovarati sa njim.

Radujem se tome i ostajemo angažovani i podržavamo proces kako bismo videli napretke i mislim da obe zemlje treba da naprave velike korake u tom smeru, istakao je Riker.

Naše ambasade u Beogradu i Prištini su u bliskim kontaktima i aktivne u saradnji sa vladama i ohrabruju ih da napreduju. Nastavićemo da razgovaramo sa EU i drugim zanteresovanim partnerima o tom procesu, rekao je Riker.

Riker je govorio o poseti američkog državnog sekretara Majka Pompea Evropi, Londonu i Kopenhagenu i prioritetima Transatlantskog partnerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari