Hodža: Kosovo do kraja 2018. u bezviznom režimu 1

Iako je ranije najavljeno da će Evropska komisija 28. juna objaviti izveštaj o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, izveštaj još uvek nije predat predstavnicima vlade, prenosi RTK.

Prema navodima RTK, ministarka za evropske integracije Durata Hodža ističe da preporuku očekuje u narednih nekoliko dana.

Ministarka za evropske integracije je optimista kada je u pitanju izveštaj EK o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

-Očekujemo da preporuka bude objavljena poslednjih dana juna ili početkom jula, tačnije komisija ima sastanak 11. jula i očekujemo da se tu usvoji odluka. Verujemo da će ona biti pozitivna. Preporuku ćemo dobiti pre letnjih odmora, pitanje je dana, a ovo je samo prvi korak u procesu donošenja odluka, rekla je Durata Hodža, prenosi RTK.

Hodža dodaje da se od njene poslednje posete Briselu nije ništa promenilo i da su obezbeđeni glasovi evropskih poslanika.

– Liberalizacija viza je samo jedan od prvih koraka ka integraciji, naš se put nastavlja, bićemo posvećeni ispunjavanju evropskih reformi. Tražila sam podršku od evropskih poslanika i sa zadovoljstvom saopštavam da smo obezbedili njihove glasove. Vredi naglasiti da su glasove dali i parlamentaraci koji dolaze iz zemalja koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, ali su svesni potrebe liberalizacije, rekla je ministarka za evrointegracije.

Hodža je naglasila da očekuju da projekat ERA bude završen do jeseni, nakon čega bi, prema njenim rečima usledila poseta komesara Johanesa Hana.

Ministarka za evrointegracije veruje da će do kraja 2018. godine Kosovo imati bezvizni režim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari