Hodžaj: Platforma je dokument mira 1Enver Hodžaj Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Zamenik premijera Kosova i predsednik Odbora za platformu o dijalogu Enver Hodžaj ocenio je danas da je platforma dokument mira i u skladu sa ustavnim poretkom na Kosovu i međunarodnom praksom rešavanja problema na miran način.

Kako je preneo RTK, Hodžaj je rekao da nije iznenađen reakcijama iz Srbije na to što je Skupština Kosova usvojila platormu.

„Razočaran sam, ali ne i iznenađen reakcijama Srbije o platformi Kosova za dijalog. Ovo je dokument mira, transparentan je i u skladu sa ustavnim poretkom na Kosovu, kao i međunarodnom praksom rešavanja problema na miran način. Srbija ne hoda na nogama – nema platforme“, napisao je Hodžaj na tviteru.

Mediji u Prištini su prethodno preneli da je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji potpisao platformu i da je ona postala javni dokument.

Platforma ima 11 principa kojih prištinski tim treba da se pridržava u nastavku dijaloga sa Beogradom. Tim dokumentom je predviđeno potpisivanje konačnog sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji bi podrazumevao međusobno priznanje, ukidanje Rezolucije 1244, formiranje specijalnog suda za zločine koje su tokom poslednjih sukoba počinili Srbi i pitanje reparacije.

Platforma predviđa i članstvo Prištine u UN i EU, kao i da Srbija ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizcijama, kao što su Unesko i Interpol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari