"Zahvaljujući Kurtiju sever se pretvara u protektorat međunarodne zajednice": Enver Hodžaj poručio da je Kurti uklonio međusobno priznanje sa stola 1Enver Hodžaj Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da premijer Kosova Aljbin Kurti doprineo da se u dijalogu između Srbije i Kosova sa „stola skloni“ pitanje uzajamnog priznanja i da se, zahvaljujući politici aktuelne vlasti, sever Kosova „de fakto“ pretvara u protektorat međunarodne zajednice, prenosi Koha.

Ističe da se svaki put kada se Kurtijev zamenik Besnik Bisljim pojavi na sastancima, poput onog u ponedeljak sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Bratislavi, očekuju loše vesti vesti za Kosovo.

„Možda će biti sastanka posle dve nedelje, ali ne očekujem da Bisljimi i Petković imaju politički kapacitet i političku moć da postignu dogovor. Više bi bilo u interesu zemlje da gospodin Kurti preuzme taj teret. Besnik je obično posrednik za takve kompromise, kad god se pojavi na sastancima kao juče u Bratislavi, obično su loše vesti jer on pravi kompromise. Ako gospodin Kurti radio ovaj posao u koordinaciji sa našim američkim i evropskim partnerima, bolje je biti ozbiljan, voditi politički proces idejama i akcijama, nego prepustiti ovaj posao u ruke Bisljimija i Petkovića“, rekao je on.

On smatra da je Kurti je u dijalogu između Kosova i Srbije „uklonio uzajamno priznanje sa stola“ i doprineo da se dve strane više ne dogovaraju oko normalizacije odnosa, već oko „upravljanja situacije na severu“.

„Kada je gospodin Kurti preuzeo dijalog Kosovo-Srbija, glavna tema je bilo međusobno priznanje i dobili smo francusko-nemački plan bez međusobnog priznavanja i bez pravno obavezujućih sporazuma. Kurti je uklonio uzajamno priznanje sa stola i znate šta sada znači ovo saopštenje, da odnosi Kosova i Srbije nisu više za normalizaciju, već za upravljanje krizama na severu zemlje“, kazao je on.

Ocenjuje da se sever Kosova pretvara u „de fakto“ međunarodni protektorat i da je premijer Aljbin Kurti upao u zamku Srbije, jer joj, kako kaže, tenzije na severu idu u prilog.

Dodao je da je Kosovo, zahvaljujući Kurtiju, slabija strana, kritikovana i sankcionisana od međunarodne zajednice.

„Kosovo je u mnogo slabijoj međunarodnoj situaciji, to je najslabija strana, to je izolovana, sankcionisana, kritikovana država, bez međunarodnog poštovanja jer je gospodin Kurti pokazao da partneri ne mogu da računaju na njegovo ponašanje i na ponašanje njegove Vlade“, rekao je on.

Komentarišući to što je vlada Kosova saopštila da je na sastanku sa Lajčakom pristala da odmah smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu za 25 odsto, predstavnik opozicije kaže da vidi ovaj potez kao predaju Kurtija i njegove vlade.

Hodžaj je rekao da ovaj dogovor vlade pokazuje da je sve ono što se desilo od septembra prošle godine do sada „velika obmana Kurtija“  i bezuslovna predaja. To pokazuje, navodi, da je Kurtijev pokušaj da uspostavi suverenitet na severu, vladavinu prava i reciprocitet za registarske tablice njegova prevara.

„Bojim se da bi Kosovo moglo da plati visoku cenu tokom primene ovih uslova. Postoji novo tlo, zašto Kurti nije ojačao suverenitet na severu, već ga je predao. Kada počne da održava slobodne izbore, kada počne da pravi Zajednicu, kada počne da sprovodi Ohridski plan, videćete da će cena koju će Kosovo platiti biti veća“, kazao je on.

Poslanik DPK je ocenio da na severu Kurti nije imao politiku, a da kaznene ere EU zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na severu neće biti odmah uklonjene.

„Kaznene mere neće biti uklonjene iznenada, bez procene situacije. One će biti na snazi. Videćemo za dve nedelje šta će biti. Kriza koja je počela velikom obmanom prošle jeseni, počela je da se završava večeras da bi se završila u jesen ove godine. Cela stvar je bila pogrešna politika Aljbina Kurtija“, zaključio je Hodžaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari