Kosovska MitrovicaFoto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas da je potrebna koordinacija za upravljanje severom Kosova, jer ovo pitanje vidi kao osetljivo.

On je novinarima na konferenciji prilikom zvaničnog otvaranja poslovnog centra u Peći rekao da SAD žele da Kosovo ostvari svoje ciljeve i da podržavaju demokratsko i suvereno Kosovo.

„Rekao bih da SAD kao i uvek ostaju posvećene, da vide da Kosovo postigne svoje ciljeve. Ono što želim da kažem je da mi stojimo iza suverenog, nezavisnog, multietničkog demokratskog Kosova koje vidimo u evropskim i evroatlantskim strukturama. Naporno radimo na ovome. To takođe znači da Kosovo ostvaruje svoj suverenitet“, rekao je ambasador.

Sever je, prema njegovim rečima, komplikovan i težak, a način na koji Vlada Kosova upravlja situacijom je veoma osetljiv.

„Želimo da bude veoma koordinisan sa međunarodnim saveznicima kako bismo izbegli trenutke krize koji ometaju naš dug put ka ostvarenju ovog zajedničkog cilja“, rekao je on.

Kazao je da je teško odgovoriti na pitanje da li je situacija na severu blizu eskalacije, ali je ponovio stavove SAD da očekuju punu primenu sporazuma i deeskalalciju što je pre moguće.

Takođe je odbio da govori o određivanju rokova za deeskalaciju, ali je podvukao da je to vrlo hitno pitanje.

Hovenijer je takođe rekao da SAD neće govoriti više od onoga što je Kfor rekao o slučaju trojice kosovskih policajaca koje su uhapsile srpske snage.

O mogućim sankcijama Srbiji, Hovenijer je rekao da bi trebalo da govori američki ambasador u Srbiji ili američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je, međutim, ocenio da „nije samo Kosovo odgovorno za tenzije“, ali, kako je rekao, postoji zabrinutost zbog nekih postupanja Vlade Kosova krajem maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari