"Koordinacija Samoopredeljenja i Radoičića": Objavljen prisluškivani razgovor Kurtijeve poslanice i potpredsednika Srpske liste 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC; Printscreen/Koha; Medija centar

Kosovski “Nacionale” objavio je audio snimak razgovora potpredsednika Srpske liste (SL) Slavka Simića i šefice poslaničke grupe Pokreta “Samoopredeljenje” Mimoze Kusari-Ljilja.

Na snimku se spominje i njen navodni razgovor sa visokim funkcionerom SL, kontroverznim Milanom Radoičićem, koji se nalazi na poternici kosovskog tužilaštva, kao i na crnim listama SAD i Velike Britanije.

Nakon nekoliko promena izjava, Kusari je priznala da je sa Radoičićem zaista razgovorala.

Simić je, pre ostavke 5. novembra, bio poslanik Srpske liste, koja je tada bila u koaliciji sa “Samoopredeljenjem” Aljbina Kurtija.

Kusari, nakon Simićevih reči da je sa Radoičićem razgovarala 30-40 minuta, insistira da je razgovor trajao “po dva-tri minuta”. Jasno se čuje da su Radoičić i Kusari govorili o pitanju energetike na severu Kosova, te da su po Simićevim rečima pokušali da naprave “partnerski odnos”.

Simić se žalio što je Radoičić trpi tretman koji, po njegovim rečima, ne zaslužuje jer “nije destruktivni element”. Zanimljivo je i da Kusari zanima ko je glavni u Srpskoj listi, njen predsednik Goran Rakić, tada još na ministar za zajednice i povratak, ili Radoičić, na šta joj Simić odgovara da je Rakić “samo predsednik i član vlade”, te da je Radoičić “čovek sa širom slikom”.

Na odluke koje ostatak Srpske liste donosi sa Radoičićem, kaže Simić, ne može da utiče ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ceo transkript razgovora pročitajte ispod:

Slavko Simić: Znači ja sam razgovarao, znaš da sam te spajao sa Milanom, pričali ste po 30-40 minuta, samo da se nađe neko rešenje.

Kusari-Ljilja: Po dva – tri munuta.

Kusari-Ljilja: Molim vas za jedan espreso, jedan mali makjiato, i jednu običnu vodu?

Kusari-Ljilja: Slušaj Slavko, meni je stvarno žao zbog svega što se dešava, ja bih od svih ljudi ovde htela da prvo da parlament funkcioniše kako treba.

Simić: Jel ste pričali po pet – šest minuta?

Kusari-Ljilja: Dva – tri minuta.

Simić: Pa jednom ste pričali dugo, ono kad smo pričali oko energetike, nebitno koliko je trajala minutaža.

Kusari-Ljilja: Da, oko struje za Sever.

Simić: Prvo neko rješenje, i pokušavali smo da napravimo neki partnerski odnos, i onda šta se desi, desi se da, znači čovek od kojeg bih rekao – dobijamo instrukcije, mislim normalno, sa kojim se konsultujemo, znači on ima mnogo širu sliku od svih nas naravno, na te neke odluke koje mi recimo donosimo zajedno sa njim, na to ne može ni Vučić da utiče, niti bilo ko.

Kusari-Ljilja: Ni Rakić? Ko je glavni u stranci? Rakić ili Milan?

Simić: On je samo predsjednik stranke i član vlade. Što se tiče svih tih odluka, mislim da nema potrebe to da me pitaš, ti znaš da smo već pričali o tome i ja sam ti objasnio kako funkcioniše. Prvo, čovek nije zaslužio uopšte takvo ophođenje prema njemu. Stavili ste ga na „stop“ listu ovde za neki slučaj koji nema blage veze sa njim.

Ti si meni tada rekla da ćeš da razgovaraš sa premijerom, da će premijer Enver da vidi o čemu se radi i da će da razgovara sa ministrom pravde i ministrom policije. Da li je tako bilo?

Onda kad smo imali situaciju oko izbora, znači ja ti samo vraćam tu neku retrospektivu, da imaš… mislim, ti imaš tu širu sliku, ja sam ti pričao o njemu – znači sve što se tiče i lokalnih izbora 2013. godine koji su održani na severu, i sklanjanju barikada. Znači čovek nije uopšte tu neki destruktivan element prema Kosovu.

To je taj partnerski odnos i samo se time pitaš za zakon lokalne samouprave. Mi imamo mnogo većih problema od zakona…

Kusari-Ljilja: Ali znam Slavko, ali sada su uslov ove tačke, ono što je na agendi sednice, i neće se skinuti, ako i mi ne glasamo kao što smo pričali o tome, ili ako ih Vlada ne povuče. A on je tražio, ti znaš i sam, Enver je tražio…

Simić: Samo da ti kažem, mi smo prvo konstruktivni bili po tom pitanju, samim tim što nismo glasali protiv da to propadne.

Kusari-Ljilja: Znam.

Simić: Ti si danas rekla, čuo sam te šta si rekla na predsedništvu „ili glasajte da to propadne ili….“

Kusari-Ljilja: Da, ja to iskreno mislim.

Simić: Ja sam isto iskreno rekao, mi da smo hteli da to propadne od samog početka, to bi propalo.

Kusari-Ljilja: Znam. Preko nekoliko mjeseci, sada smo već od mjeseca februara, marta, aprila, maja i evo i juna meseca.

„Nacionale“ je najavio i nastavke ovog razgovora.

Kako je Kusari-Ljilja menjala izjave o razgovoru s Radoičićem?

Iako je prvobitno Kusari demantovala da je razgovorala sa Milanom Radoičićem, rekavši da nema ni broj ni komunikaciju sa njim, a objavljivanje snimka označila je kao “očajnički pokušaj da se blati Vlada”, kasnije je u gostovanju na jednoj kosovskoj televiziji ipak priznala da je sa “čovekom sa optužnice” razgovarala preko spikerfona.

„Nemam ni broj ni komunikaciju sa Milanom Radoičićem. Spomenula sam ih, ovde su bila dva predstavnika, dok sam ja sve vreme odbijala komunikaciju sa njim, a komunikacija koju je Srpska lista imala sa Milanom Radoičićem je njihova stvar, on je njihov potpredsednik. On je poznat kakav je i vraćena je optužnica Vladi i zato će biti uhapšen. Dakle, nema prostora za bilo kakvu drugu komunikaciju u odnosu na ovu osobu”, rekla je Kusari.

"Koordinacija Samoopredeljenja i Radoičića": Objavljen prisluškivani razgovor Kurtijeve poslanice i potpredsednika Srpske liste 2
Foto: Printscreen/Klan Kosova

Zatim je promenila priču. U emisji “Info magazin” televizije Kljan Kosova priznala da je do razgovora s Radoičićem došlo, rekavši da je bila prisutna u trenutku kada je Slavko Simić na spikerfonu iz njene kancelarije telefonom razgovarao sa Milanom Radoičićem.

„Bila sam prisutna kada Slavko Simić razgovarao sa Radojičićem, bio je u mojoj kancelariji i stavio je telefon na spikerfon, to je to. Razgovaralo se na albanskom jeziku o pitanju uspostavljanja kosovskih institucija na severu, a od njega sam, naravno, čula da je nezadovoljan onim što se dešava”, rekla je Kusari-Ljilja.

Objasnila je da je razgovor sa Simićem bio u vezi sa zakonodavnim pitanjima i da nije bilo rezultata, jer je, kako je dodala, saradnja sa Srpskom listom prekinuta pre nego što su oni napustili institucije.

„Bila sam prisutna kada je Simić razgovarao sa njim i bilo je pitanje stavljanja pod kontrolu, povratka i operacije KOST-a na sever“, dodala je ona.

Priču je još jednom promenila – ovaj, treći put, precizirala je da do razgovora s Radoičićem došlo, odnosno da nije samo slušala kako Simić sa njim priča. U gostovanju na RTV Dukađini je taj jedan razgovor trajao 3 minuta, da je obavljen na albanskom preko spikerfona u njenoj kancelariji, te da nikada nije bilo koordinacije ili komunikacije.

Slavko Simić i Srpska lista se do sada nisu oglašavali o ovoj temi, a do objavljivanja teksta Simić nije odgovorio na naš upit za izjavu.

Kritike Kurtijeve opozicije

Kako je video objavljen tako su počele da se nižu kritike na račun “Samoopredeljenja” i njihove šefice poslaničke grupe upućene od strane različitih kosovskih opozicionara.

Poslanik Haki Abazi je Kusari nazvao “manipulativnom”, te dodao je ovo najmanje od onoga što bi moglo da u budućnosti oko nje izađe.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Dardan Molićaj da je Samoopredeljenje “koleno do koleno” s Radoičićem.

“Čuli smo ih. Oni su koleno uz koleno sa Radojčićem. Eto dokle su spremni da idu oni koji dele sertifikate kolaboracionista i rodoljuba”, naveo je Molićaj, dodavši da razgovor koji vode Mimoza i Slavko vode nije “ustavna formalnost”.

Naveo je da bi razumljivo bilo da je Kusari govorila sa ministrom u vladi.

“Slavko i Mimoza koordiniraju partnerstvo Samoopredeljenje-Srpska lista. Samoopredeljenje i Srpska lista razmenjuju usluge i rade zajedno. Koordinacije ima, Srpska lista omogućava skidanje boraca sa liste minimalca. Čovek sa kojim su pregovarali čini situaciju opasnom. Oni su pregovarali sa Radoičićem o uklanjanju barikada. Za Energetski sporazum, opet dozvola Radoičića”, rekao je Molićaj.

Poručio je da to nije licemerje, već, kako je rekao, kriminalni potencijal.

“Radoičić je i nakon ulaska na crnu listu SAD bio prihvatljiv sagovornik i pregovarač Vlade”, poručio je predsednik Socijaldemokratske stranke.

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti u svom Fejsbuk saopštenju povezao je krizu odnosa Prištine sa SAD i EU sa presretanjem ovog razgovora.

„Prema onome što je preneto u medijima, ispada da Kurtijev prezir prema saveznicima Kosova (sa izrazima: „Žuta kuća“, „Amerika“, „Naivni državni sekretar“, „Papirni tigar EU“ i druge gluposti) i pohvale Oliveru Ivanoviću nisu bile hitne reakcije. Čini se da su te reakcije koordinisane“, napisao je on.

"Koordinacija Samoopredeljenja i Radoičića": Objavljen prisluškivani razgovor Kurtijeve poslanice i potpredsednika Srpske liste 3
Avdulah Hoti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

„Vidi se da gospođa koja služi kao posrednik između Kurtija i Radoičića marljivo obavlja svoj posao.

Ova gospođa posrednica, u ime Kurtija, pregovarala je sa onim ko je na crnoj listi iz SAD za proširenje kosovskih institucija na severu, za normalizaciju u vezi sa snabdevanjem i plaćanjem energenata i drugim pitanjima”, napisao je. Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari