Holandski ambasador u Šapcu: Saradnja u poljoprivredi 1Foto:Sajt Šapca

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Hiles Beshor Pluh ukazazao je na prijemu u Gradskoj kući u Šapcu da je Holandija zainteresovana da unapređuje i modernizuje poljoprivredu i hortikulturu u Srbiji.

On je istakao da je veliki broj holandskih kompanija posluje u Šapcu i da takva privredna saradnja čini vezu Šapca i Holandije posebnom. Nekoliko holandskih kompanija posluje u Šapcu i okolini.

Takođe je veliki broj srpskih poljoprivrednih firmi koje blisko sarađuju sa svojim poslovnim partnerima iz Holandije. Proizvođači cveća i sadnog materijala su samo neke od njih. Imao sam zadovoljstvo da posetim Lipolist i rasadnik Topalović.

To je jedno impresivno porodično preduzeće koje funkcioniše i radi već 65 godina i šire je poznato kao jedno od najboljih rasadnika za cveće i šire.

Oni takođe veoma blisko sarađuju sa holandskim proizvođačima cveća. Holandija je zainteresovana da zajedno sa lokalnim partnerima radi na unapređenju i modernizaciji poljoprivredne i hortikulture u Srbiji, naveo je Holnadski ambasador.

Ovo može pomoći srpskim proizvođačima da povećaju svoju konkurentnost na sve zahtevnijem međunarodnom tržištu.

Želeo bih da se zahvalim gradonačelniku Zelenoviću i dragim ljudima Šapca na toploj dobrodošlici. Veoma sam se radovao da posetim Šabac i gradonačelnika. Mačva je deo Srbije koji me podseća na kuću i pruža osećaj kao da sam tamo.

Prvo, skroz je ravna kao Holandija. Drugo, vi imate dugu tradiciju u trgovini i predstavljate trgovinsko čvorište – baš kao i mi, podsetio je ambasador Pluh.

On je izrazio želju da poseti Šabac u vreme karnevala i Čivijade i zahvalio se gradonačelniku na današnjem gostoprimstvu.

 Moram spomenuti i neke neočekivane veze između Srbije i Kraljevine Holandije.

Čuo sam da je muzički bend sa holandskog karibskog ostrva Kurakao učestvovao na šabačkoj Čivijadi. Nadam se da ću imati priliku da osetim i iskusim atmosferu čuvenog šabačkog karnevala bar jednom tokom mog službovanja u Srbiji.  

Još jedan put želim da se zahvalim gradonačelniku Zelenoviću na dobrodošlici i gostoprimstvu ali i na gostoprimstvu koje je grad Šabac pružio mnogim holandskim kompanijama. To je saradnja koja čini našu vezu posebnom, podvukao je ambasador Beshor Pluh.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smatra da je važno da ambasadori i međunarodna zajednica upoznaju potencijale Šapca.

 Jako je važno da se predstavnici stranih ambasada i međunarodne zajednice upoznaju sa potencijalima grada Šapca i našem otvorenošću. Iz takve otvorenosti, profesionalnog duha i pristupa životu proizilaze i dobri poslovni kontakti i gradi se međusobno poverenje.

U takvom poverenju ljudi mogu da investiraju i mogu da očekuju da će da zarade novac i mogu da očekuju da će dobro živeti. Kada takvu ideju zajedništa, pouzdanosti i poverenja širite, onda ima prilike da naši gradovi i naše sredine napreduju. Gde postoji prilika za dobar biznis, onda privrednici dolaze sami, kazao je gradonačelnik Zelenović.

Na prijemu u Gradskoj kući ambasadoru su prezentovani privredni potencijali Šapca, projekat Savapark ali i kulturna politika grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari