Hoti: Dijalog u Briselu u koordinaciji sa SAD 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je večeras da se dijalog u Briselu odvija u potpunoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Gazeta ekspres.

„Proces dijaloga odvija se u punoj koordinaciji sa SAD, a ako želite više detalja, doći ću u vašu poslaničku grupu“, odgovorio je Hoti poslaniku Demokratske partije Kosova Memljiju Krasnićiju, koji je rekao da ta stranka ne veruje dijalogu bez prisustva SAD.

„Kakav odnos imate sa Amerikom koja nas je ostavila same. Gde su Amerikanci koje ne vidimo. Vi ste premijer koji nema podršku ni vaše koalicije, a kamoli opozicije, a još je bez podrške SAD“, rekao je Krasnići, prenosi Kosovo onlajn.

Hoti je danas na sednici Skupštine Kosova obaveštavao poslanike o dijalogu sa Srbijom.

Sednica je završena večeras posle osam sati rasprave, a obeležile su je optužbe i kontratužbe vlasti i opozicije.

Opozicioni poslanici optužili su Hotija za netransparentnost i kršenje Ustava u slučaju imenovanja Skendera Hisenija za državnog koordinatora za dijalog, ali je kosovski premijer odbacio te navode.

Na početku rasprave Hoti je izjavio da će konačni sporazum sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova i da će dovesti do medjusobnog priznanja.

„Moja obaveza da zastupam Kosovo u dijalogu proizilazi iz Ustava Republike Kosovo. Čak i principi na kojima će se zasnivati sporazum sa Srbijom zasnivaju se na ovom Ustavu“, rekao je Hoti u Skupštini Kosova.

Hoti je na sednici parlamenta informisao poslanike o susretima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojima su posredovali francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Markel i o sastanku u Briselu.

Prema njegovim rečima, prvi princip od kojeg polazi Kosovo podrazumeva da je teritorijalni integritet Kosova neupitan i neprikosnoven.

Drugi princip, kako je dodao, podrazumeva da ustavna organizacija ne može biti dovedena u pitanje.

„Sporazum sa Srbijom biće u skladu sa Ustavom. Ustav je jedini instrument koji takvom sporazumu daje legitimitet“, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, dijalog nema alternativu a u tom procesu računa na pomoć kosovskih prijatelja u postizanju cilja tokom procesa koji je nazvao teškim.

Rekao je da je za samo mesec dana uklonjeno iz bilo koje rasprave pitanje teritorijalnog integriteta Kosova i to više niko ne spominje.

„Probili smo političku i diplomatsku izolaciju Kosova, odlučno i hrabro izbegli ćorsokak i preuzeli državnu odgovornost u dijalogu. To smo uradili bez ustručavanja“, naglasio je Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari