Hoti: Muhamet Mustafa će voditi dijalog sa Srbijom u oblasti ekonomije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će oblast ekonomije u dijalogu između Kosova i Srbije voditi profesor Muhamet Mustafa, prenosi RTK.

Hoti je sinoć na kraju sednice u Skupštini Kosova nabrojao deo gubitaka koji su naneti Kosovu tokom rata i koji, kako je naveo, iznose milijarde dolara.

Istakao je da se ratna šteta arhivira u državnom arhivu 2000-2001, a zatim priprema u skladu sa standardnom međunarodnom strategijom evidentiranja štete iz 90-ih i ratne štete.

Hoti je dodao da će, pre nego što se razmotri ova tema na narednom sastanku, kad god bude zakazan, doći u Skupštinu Kosova i detaljno obrazložiti svoj položaj.

Kosovski premijer je, govoreći o ratnoj šteti, utvrđenoj na osnovu naučne metodologije sa međunarodnim standardima, istakao da bruto domaći proizvod na Kosovu izgubljen 1988. godine, odnosno izgubljen tokom devedesetih, iznosi 11,9 milijardi dolara, prenosi Kosovo onlajn.

„Gubici od ulaganja su 5,7 milijardi dolara, gubici u Trepči su 700 miliona dolara… Osnovna sredstva, banke 226,7 miliona dolara, 320,4 miliona dolara opljačkane štednje i druge pljačke dokumentacije. Štete u budžetskom sistemu su 3,6 milijardi dolara, zarade izgubljene zbog diskriminatornog otpuštanja su 5,4 milijarde dolara, dečiji dodaci su 257 milijardi dolara, a štete za penzioni sistem 800,2 miliona dolara“, naveo je Hoti.

Prema njegovim rečima, to su pitanja koja će se pokrenuti u konačnom sporazumu sa Srbijom.

Kosovski premijer je naveo i da je poglavlje konačnog sporazuma za nestale sačinjeno u Briselu u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari