Hrvatska će ustrajati da Srbija kompenzuje potrošena sredstva s deviznih računa SFRJ 1Zagreb Foto: N1

„Hrvatska će ustrajati na tom da se utvrdi kako su ta sredstva nestala i da se na odgovarajući način pronađu mehanizmi kompenzacije od strane one države naslednice za koju se potvrdi da su ta sredstva protivpravno korišćena“, rekla je večeras Metelko-Zgombić govoreći o Srbiji, prenela je agencija Hina.

Ona je to navela posle sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela za kontrolu sprovođenja sukcesije koji je održan u Zagrebu, a na kojem je Hrvatska kao domaćin postavila pitanje tih sredstava kao posebnu tačku dnevnog reda.

Zagrebački Večernji list objavio je danas da se u trenutku raspada SFRJ na deviznim računima u mešovitim bankama bivše države u inostranstvu nalazilo 645,55 miliona američkih dolara, koje su prema sporazumu o sukcesiji trebalo da podele države naslednice, ali je Srbija potrošila deo novca, pa Hrvatska od nje potražuje 148,5 miliona dolara.

Metelko-Zgombić je večeras novinarima rekla da je Srbija bila ta „koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu“, pa da se sada to mora „urediti“.

„U ugovoru o sukcesiji koji su potpisale države naslednice izričito se navodi da je 2001. procenjeno da je na računima mešovitih banaka SFRJ 645,55 miliona američkih dolara. Naknadno se pokazalo da veliki iznosi nisu na tim računima, Srbija je izašla s podatkom da je ostalo oko 50 miliona dolara“, navela je hrvatska funkcionerka, iako se, dodala je, kasnije utvrdilo da ima nešto više sredstava.

Ona je ocenila da postoji razumevanje svih država naslednica, pa tako i Srbije da se o toj temi treba razgovarati i izrazila uverenje da će se „u jednom vremenskom razdoblju, bilo ono kraće ili duže, uspeti pronaći rešenje“ diplomatskim putem i kroz dijalog.

Sporazumom o sukcesiji nije formalno određeno telo iznad država potpisnica koje bi donosilo konačnu odluku ili presuđivalo u njihovim sporovima, a za donošenje svake odluke potrebna je jednoglasnost svih država, navodi Hina.

Večernji list je objavio da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac tokom 1990-ih koristio za plaćanje inostranih dugova firmi iz Srbije i da je ta država posebno instruisala banke da se ne koristi za druge republike.

Pošto je novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo da podele države naslednice, tako da Hrvatskoj pripadne 23 odsto, odnosno 148,5 miliona dolara, ta država, kako navodi list, sada u postupku sukcesije novac potražuje od Srbije.

Posle današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, Metelko-Zgombić je rekla i da su se države naslednice SFRJ usaglasile da treba ubrzati rad na sprovođenju sporazuma o sukcesiji. Ona je ocenila da sve ide sporo jer je potrebna jednoglasnost svih, ali je kao vrednost istakla to što se, kada se usaglase sve države, može računati da će doći i do sprovođenja dogovorenog.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.