I veća autonomija Republike Srpske "na stolu" u Vašingtonu 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Garancije za očuvanje Republike Srpske i davanje veće autonomije tom entitetu unutar Bosne i Hercegovine biće jedna od tema sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući, zakazanog za drugi septembar, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova.

Vučić je juče za TV Pink izjavio da je dobio „određene papire“ iz Republike Srpske.

Mada nije precizirao o čemu je reč, kazao je da „očekuje određene odluke Skupštine RS“, pa će „promisliti kako po tom pitanju da se odredi Srbija, u kontekstu izazova koji nas očekuju, pre svega, po pitanju KiM“.

Diplomate ukazuju da trenutno u administraciji američkog predsednika Donalda Trampa i kod republikanaca uopšte „postoji razumevanje za srpsko pitanje na Balkanu, uključujući pitanje Republike Srpske“.

„Pojedini krugovi bliski Trampu vide RS i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika kao branu islamskom fundamentalizmu, pa su spremni da razgovaraju i većoj autonomiji RS u okviru rešavanja kosovskog pitanja i spremni su da saslušaju šta će o tome reći Vučić prilikom predstojećeg sastanka sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Beloj kući, čiji je domaćin Trampov izaslanik Ričard Grenel“, ističu izvori Danasa.

Naši sagovornici iz diplomatskih krugova ukazuju da je i kada su vođeni pregovori u Dejtonu 1995. godine tamo došao i tadašnji lider kosovskih Albanaca, pokojni Ibrahim Rugova, ali da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević odbio da razgovara sa njim.

„Ovoga puta ne bi trebalo ponavljati grešku iz 1995. godine, već je nužno pričati i o RS u okviru razgovora o Kosovu“, smatraju oni.

O većoj autonomiji RS govorio je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa Milorad Dodik. On je istakao: „Spremni smo da se BiH sačuva kao država, ali tražimo više autonomije.“

– Ja mislim da Republika Srpska sa većim stepenom svoje samostalnosti u okviru Bosne i Hercegovine ne bi trebala da ikom bude problem i da u tom pogledu Republika Srpska ne bi tražila nikakvo drugo rješenje. Dejton je tu bio korektan, nekoliko zajedničkih stvari – dogovorena spoljna politika i neki drugi elementi koji su vezani za međunarodni nastup, mogu, kazao je Dodik.

U diplomatskim krugovima se takođe spekuliše da je „Trampova administracija svesna činjenice da je RS umnogome funkcionalniji entitet unutar BiH od Federacije“, kao i da „Hrvati u BiH nisu odustali od stvaranja trećeg entiteta, takozvane Herceg Bosne“.

I veća autonomija Republike Srpske "na stolu" u Vašingtonu 2

U tom kontekstu, naši izvori naglašavaju: „Hrvati nemaju tako dobar položaj u BiH kao RS jer je RS entitet, a američka administracija spremna je da učini izvesne ustupke Srbiji i RS kako bi u vojnom smislu potisnula Rusiju, a u ekonomskom smislu Kinu.“

Aleksandar Vučić je za TV Pink demantovao tvrdnje bivšeg kosovskog premijera da sastanak sa Hotijem u Beloj kući „treba da donese konačni sporazum o recipročnom priznanju unutar postojećih granica“.

– Ramuš Haradinaj može odmah da okrene svoj avion i da ne troši kerozin ako u Vašington ide po konačni sporazum jer toga neće biti tamo, poručio je Vučić.

Prema rečima predsednika Srbije, „idemo u Vašington da razgovaramo o utvrđenim temama, možemo da razgovaramo o svakoj temi, ali da oni dobiju sve, a mi ništa, i da ih priznamo, taj film neće gledati“.

Podsetimo, prema ranijim najavama Ričarda Grenela na sastanku Vučića i Hotija razgovaraće se pre svega o ekonomiji.

Komentarišući najnovije Haradinajeve tvrdnje, diplomate za Danas navode da se radi „o praznim pričama za domaću javnost“.

Kako naglašavaju, „put do sveobuhvatnog sporazuma biće dug, a pitanje je da li će takav sporazum uopšte i biti postignut“.

Nova vlada uskoro

Kako je preneo RTS na svom portalu, Vučić je rekao da će uskoro biti poznat sastav nove vlade. „Nije nikakva igra, nego morate dobro da promislite“, kazao je on. Predsednik Srbije nije odgovorio na pitanje da li je bliži koaliciji sa strankom Aleksandra Šapića ili Ivice Dačića. Vučić je istakao i da će pojedini ministri iz prethodnog saziva vlade „svakako biti zamenjeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari