Ibarski marš - veza između Oliverove Mitrovice i Kraljeva 1Foto: (BETAPHOTO/gminfo.rs/DS)

Članovi Lokalnog fronta iz Kraljeva koji su iz tog grada krenuli peške na put dug 170 kilometara, sa ciljem da se u sredu priključe protestu povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića u Beogradu, danas iz Ljiga nastavljaju put.

Predraga Voštinića, lidera Lokalnog fronta koji je sa još desetoricom kolega krenuo za Beograd, tokom jučerašnjeg dana zatekli smo i mestu Štavice u opštini Ljig. Plan je kažu da se kraj Ljiga prenoći i na put krene ujutru.

Voštinić za naš list navodi su pešaci fizički dobro, pozitivnog raspoloženju i da ih podrška koju imaju drži u dobrom stanju. Ipak, počele su poteškoće sa žuljevima i grčevima u nogama. Kako kaže, malo je lakše bilo pešačiti na temperaturi ispod nule, nego na plusu zbog količine odeće koju imaju na sebi.

– Ne očekujemo da nam bude lakše, nego samo teže. Ali preteći će neko od nas – šali se Voštinić.

Namera ovog poduhvata članova Lokalnog fronta je želja da se pokaže da postoje ljudi van Beograda koji protestuju i da se ne sme preći preko politički motivisanog ubistva. Voštinić je uoči pohoda rekao da i da šetnja za ljude van Beograda ima mnogo dublji smisao nego za žitelje prestonice. „Za neke od nas to je bukvalno pitanje opstanka“, rekao je tada Voštinić.

U subotu uveče pešaci su dočekani na protestnom okupljanju u Gornjem Milanovcu.

„Za trasu kretanja izabrana je Ibarska magistrala kao simbolička veza između Oliverove Kosovske Mitrovice i Kraljeva ali zbog upućenih nam predloga da će nam se iz gradova na našoj trasi pridružiti građani sličnog uverenja. Nezahvalno je da, danas, dajem prognoze koliko će nas biti na kraju ovog pohoda u Beogradu 16. januara ali svakako očekujemo da nas bude više nego ovde.“ Ovim rečima se u Kraljevu ispred prostorija Lokalnog fronta obratio magistar Vlada Marović, profesor filozofije i odbornik u Skupštini grada Kraljeva, neposredno pred polazak grupe od desetak članova Lokalnog fronta na „Ibarski marš“ u subotu 12. januara.

Članovi Lokalnog fronta danas pešače do Loznice

Članovi Lokalnog fronta iz Kraljeva nastavili su danas oko 10 časova put pešice iz Ljiga ka Beogradu, kako bi u sredu, 16. januara prisustvovali mirnom skupu povodom godišnje ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Predstavnik Lokalnog frotna Predrag Voštinić kazao je agenciji Beta da im je cilj da danas dodju do Loznice i da tu prenoće.

On je rekao da pešači njih petoro i da ih šesti član prati kolima. Ispričao da su im se juče u Valjevu, na kratko priključili i drugi članovi Lokalnog fronta i da su ih pratili do Ljiga. Ovo je treći dan da članovi Lokalnog fronta pešače ka Beogradu. Iz Kraljeva krenuli u subotu i stigli do Gornjeg Milanovca, a potom su u nedelju nastavili put do Ljiga.
Oni su peške krenuli na skup u Beograd kako bi ukazali da „nema strašnije stvari od ubistva neistomišljenika i nerešavanje tog slučaja“

Inicijativa dočekuje Kraljevčane

Inicijativa Ne davimo Beograd poziva građane da se pridruže ili iskažu svoju podršku Lokalnom frontu u razgovoru, na jednom od punktova koje ćemo organizovati na njihovoj poslednjoj deonici puta od Kraljeva do Beograda.

Ovo je poziv i Beogradu i drugim mestima Srbije da se probude i da iz okupiranih, prerastu u „pobunjene gradove“. Građani i građanke se mogu pridružiti u toku poslednje deonice ili na nekom od punktova koje ćemo organizovati iskazati svoju podršku u razgovoru sa ekipom Lokalnog fronta. Lokacije punktova su:

– Petlovo brdo – Borići

– Vidikovac (kod OMV-a)

– Cerak Vinogradi

– Ada Ciganlija

– BIGZ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari