Igor Šoltes: "Centar" gubi podršku glasača 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Rezultatima postignutim na izborima, naravno, ne mogu da budem sasvim zadovoljan, ali činjenica je da je nadmetanje za glasove na političkom „centru“ i levo od „centra“ bilo izuzetno teško i nepredvidivo.

I u ovom slučaju pokazalo se da „centar“ gubi podršku glasača u nedostatku sposobnosti povezivanja i to je iskustvo zbog kojeg ću lično najviše žaliti posle ovih izbora, kaže za Danas Igor Šoltes, koji je bio poslanik Zelenih i izvestilac za Kosovo u odlazećem sazivu Evropskog parlamenta a nadmetao se i na tek završenim izborima za EP. U Sloveniji su četiri poslanička mesta pripala Evropskoj narodnoj partiji, a po dva socijalistima i liberalima.

Naš sagovornik navodi je u kampanji, „koja je, inače, za mene bila izuzetno dinamična i zahtevna, pošto sam obišao praktično čitavu Sloveniju“, predstavljao „glas solidarne, zelene i socijalno pravedne Evrope, glas koji razume da je jedan od najvećih izazova upravo demografska slika“.

– Nadam se da će te teme usvojiti i novi slovenački evropski poslanici i da će im se više posvetiti nego što su to činili u izbornoj kampanji, poručuje Šoltes.

Vesna Marković, poslanica Srpske napredne stranke i članica skupštinskog odbora za evropske integracije, ocenjuje za Danas da je dosadašnja koalicija „narodnjaka“ i socijalista“ u Evropskom parlamentu osvojila najviše poslaničkih mandata, ali je u odnosu na izbore održane 2014. godine izgubila 83 mandata.

– To znači da neće moći sami da formiraju većinu, već će im biti potreban treći partner. Postavlja se pitanje da li će sve političke partije koje su pripadale ovim grupacijama ostati u njima, jer se kod nekih promenio stav prema Evropskoj uniji u sadašnjem obliku. Sada postoje dva bloka: proevropski i evroskeptičan, bez obzira na političku grupaciju kojoj pripadaju. Zanimljivo je da su evroskeptične stranke osvojile najveći broj glasova u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Nas najviše zanima stav nove Evropske komisije po pitanju proširenja, a to ćemo saznati tek nakon 1. novembra kada joj počinje mandat. Pošto još uvek ne znamo ko će sa kim u koaliciju rano je govoriti o prognozama, ističe naša sagovornica.

Samardžić: Evropa ide u nove promene

Izbori za Evropski parlament potvrdili su da je snaga EU u njenim izvornim demokratijama. Evropa ide u nove promene, umesto u nered i rasulo, ocenio je u pisanoj izjavi medijima profesor Nikola Samardžić, osnivač političke organizacije „Glas“. On konstatuje da smo „nažalost ostali bez srpskih zastupnika u Evropskom parlamentu“. „Svi koji su se osećali obaveznim da podrže Milorada Pupovca i Dejana Jovića uložili su glasove u još jedno uzaludno nacionalno izjašnjavanje. Takvo glasanje nas podseća kako su Vučićeva politika iz devedesetih i JNA uništavali najdragocenije veze među jugoslovenskim narodima. Umesto da prebiramo po krvnim zrncima, bilo bi korisnije da Srbiju i sve jugoslovenske narode okupimo u Evropskoj uniji koja je najveća, najuspešnija, najbogatija svetska demokratija“, smatra Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari