Iljir Bitići protiv oslobađanja Đorđevića 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Iljir Bitići, brat trojice američkih državljana iz redova Oslobodilačke vojske Kosova ubijenih u Srbiji 1999. godine, zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove da ne dozvoli prevremeno puštane na slobodu nekadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimira Đorđevića.

Đorđević, osuđen pred Haškim tribunalom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog svoje uloge u premeštanju tela Albanaca ubijenih tokom sukoba na Kosovu, moći će da bude pušten iz zatvora 17. juna.

On je takođe među osumnjičenima u slučaju ubistva braće Bitići.

Iljir Bitići je u pismu predsedniku Mehanizma Karmelu Adjijusu naveo da je Đorđević „naredio kidnapovanje“ njegove braće i da je odgovoran za njihovo ubistvo.

„On je odgovoran za ubistvo moje braće i ne treba da bude pušten dok ne pokaže da se promenio“, napisao je Bitići.

Saradnja s tužilaštvom i „prikaz rehabilitacije“ su važni elementi prilikom odlučivanja o prevremenom puštanju na slobodu ljudi osudjenih pred Haškim tribunalom, a smatra se da Đorđević može da zaradi slobodu samo putem saradnje u otkrivanju masovnih grobnica i drugim istragama.

Braća Iljir, Mehmet i Agron Bitići bili su američki državljani koji su 1999. ušli u Srbiju da bi se pridružili OVK i borili protiv srpskih snaga bezbednosti.

Nakon završetka tog rata, oni su 26. juna 1999. godine pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u Srbiju.

Tada su uhapšeni zbog „ilegalnog ulaska u zemlju“ (Jugoslaviju) i sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari