Ima li turska opoziciona kampanja iz 2019. godine i dalje smisla u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/ ERDEM SAHIN

Kada vladajuća partija i njeni simpatizeri ne čine ništa kako bi političko nadmetanje sa neistomišljenicima učinili iole pristojim, već se godinama služe golom silom i fizičkim napadima na pripadnike opozicije, ali i sve glupljim „oružjima“ poput žive kokoške, postavlja se pitanje na koji način opozicija može da „uzvrati udarac“.

Da li je i dalje primer iz Turske 2019, odnosno kampanju „radikalne ljubavi“ moguće primeniti ovde, kako se tada sugerisalo, a ovdašnja opozicija bila spremna na to, ili je odavno vrag odneo šalu, pa sada, kako mnogi na opozicionoj političkoj sceni tvrde, lokalne kabadahije i mafije mogu pobediti samo isti ali jači igrači, pitanja su bez jasnog odgovora.

Podsetimo, Ekrem Imamoglu, iz Republikanske narodne stranke, je na izborima 2019. pobedio Binali Jildirima iz vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP) u trci za gradonačelnika Istanbula. Imagoglu je rešio da ne bude sukoba unutar Turske već da opozicija i pozicija prihvate jedni druge. Dakle, kampanja radikalne ljubavi, bez sukoba, u kojoj se prihvataju pristalice turskog predsednika Redžepa Erdogana koje podržavaju njegove nepravedne odluke.

Marina Lipovac Tanasković, predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, za Danas kaže da odgovor na ovo pitanje ne može da bude jednostavan.

– Ova vlast je kriva za duboku i opasnu polarizaciju našeg društva. Mnogi su zavedeni, izmanipulisani i ucenjeni. Nemamo problem da idemo otvorenog srca prema građanima koji su glasali za SNS iz svojih ubeđenja jer su verovali u ono što im je medijski servirano, ali nećemo da se grlimo sa režimom ogrezlom u kriminalu i korupciji. Mnoge afere će kad tad morati da imaju sudsku završnicu, a lustracija se podrazumeva – kaže Lipovac Tanasković.

Dok Dragana Rakić, potpredsednica DS, smatra da primeri iz Budimpešte i Istanbula mogu biti korisni.

– Vučićev korumpiran i kriminalan režim je već devet godina posvećen diskreditaciji opozicije. Može se reći i da u tome ima daleko više uspeha nego na drugim poljima. To ne čudi previše, jer je praksa blaćenja političkih protivnika kako bi ih ogadili građanima i na taj način sprečili promene svojstvena svim autokratskim režimima. U takvim okolnostima je jako korisno biti kreativan, ali i primeniti primere dobre prakse. Budimpešta i Instambul su dali dobar recept. Demokratska stranka je potpuno otvorena za sve korisne predloge koji nas približavaju našem cilju, smeni kriminalnog režima – navodi Rakić.

A potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković smatra da je strategija pomirenja i ljubavi prema neistomišljenicima legitiman način borbe.

– U partikularizaciji srpskog društva najdalje je otišao aktuelni režim i učinio Srbiju duboko podeljenom zemljom. Strategija pomirenja, razumevanja, empatije i ljubavi prema neistomišljenicima je legitiman način bavljenja sukobima u društvu i štrajk glađu ispred Doma Narodne skupštine predsednika Dveri Boška Obradovića bio je upravo takav hrišćanski i ujedinjujući poziv za prevazilaženje sukoba i podela među građanima Srbije. Aktuelna afera tzv. borbe protiv kriminala otkrila je jasno i glasačima SNS-a da se iza populizma i stabilokratije krije istina o prirodi režima. A istina je da se politički kartel na vlasti sada obračunava sa kriminalnim delom tog istog kartela, koji se oteo kontroli. U ovakvim okolnostima krize države i institucija neophodno je okupljanje ljudi oko osnovnih vrednosti – slobode i medijskih sloboda, obnove demokratije, pravne odgovornosti, ekoloških i ekonomskih tema – ukazuje ona za naš list. Kako dodaje Dveri u svom proglasu „Promena sistema – sigurnost za sve“ upravo ove vrednosti postavljaju kao stožer okupljanja građana Srbije. A u Ekonomskom manifestu promovišu rešenja koja treba da prevaziđu istinsku podelu srpskog društva – podelu na bogate i siromašne.

Članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković, za Danas upozorava da niko ne sme da ignoriše napade na opozicione političare i aktiviste budući da će situacija eskalirati u narednim mesecima pred izbore.

– Opoziciona kampanja svakako mora biti prevashodno usmerena na pozitivne poruke i relevantna rešenja svih problema koji opterećuju naše društvo. Ipak, fizički napadi ne smeju biti ignorisani – zaključuje Stojković.

Na mržnju da ne odgovaramo mržnjom

Nakon pobede Imagoglua, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je tada odgovarajući na pitanje o poukama iz Turske za naš list rekao da treba razgovarati s ljudima.

– Na mržnju da ne odgovaramo mržnjom, da ne delimo ljude na patriote i nepatriote. Svi žive u ovoj zemlji i vole ovu zemlju. I oni koji glasaju za SNS, 90 odsto su oni koji zaista veruju, 10 odsto iz koristi. Sa njima treba razgovarati, oni nisu neprijatelji. I u Istanbulu je pobedio onaj čovek pa su ih poništili, pa je opet pobedio. Kad se izborimo za minimum slobode medija, izbora, i mi ćemo pobediti – rekao je Đilas 2019. Sada nije želeo da odgovori na naše pitanje ima li i dalje smilja kampanja radikalne ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari