Imeri: Suprostavljamo se avanturizmu 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Sagovornici Danasa iz Prištine navode da trenutno nema uslova za pokretanje inicijative za smenu kosovskog predsednika Hašima Tačija u Skupštini Kosova, iako se veći deo političke scene i javnosti u Prištini snažno protivi inicijativi da se pregovori Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa okončaju razgraničenjem, odnosno promenom granica.

Opozicioni izvori s Kosova takođe tvrde da nije izvesno kada će biti nastavljeni protesti protiv Tačija zbog načina na koji on vodi briselske pregovore s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Visar Imeri, potpredsednik Socijaldemokratske partije Kosova, podseća za Danas da je protest u subotu u Prištini organizovao Pokret Samoopredeljenje, ističući da ne zna kako će se to nastaviti, ali da je „neophodno da se ujedini opozicija na Kosovu, kako bi se suprotstavila neodgovornim avanturama Tačija i Vučića, sa izuzetno štetnim i opasnim posledicama“.

– Treba pojačati efekat opozicije i izbeći produbljivanje etničke podele na Kosovu, pa krenuti u pravcu integracija, jednakosti i građanskog suživota u našim zemljama, te iskrene saradnje, pod jednakim uslovima između država regiona. Srbija treba da prizna Republiku Kosovo. Ne samo zarad dobrobiti i mira u regionu, već i zarad dobrobiti Srba koji žive na Kosovu, smatra naš sagovornik.

Imeri ukazuje da bi inicijativa za smenu Tačija bila moguća ako bi Ustavni sud utvrdio da je predsednik ozbiljno prekršio Ustav.

– U Ustavnom sudu trenutno nema presude protiv predsednika Tačija. U Skupštini smo predložili rezoluciju koja prepoznaje ekskluzivnost Skupštine za dijalog sa Srbijom. Stoga bi se jasno razjasnila linija institucionalnog odlučivanja u procesu dijaloga i ovaj proces bi dobio demokratski legitimitet i bili bi politički osigurani interesi građana i Republike Kosova. Ova rezolucija još nije stavljena na glasanje, ističe sagovornik Danasa.

I Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore, konstatuje za Danas da bi opoziv Tačija usledio „jedino ako Ustavni sud utvrdi da je on prekršio Ustav, u tom slučaju, predsednik bi trebalo da da ostavku ili ako bi dve trećine poslanika u parlamentu glasalo za njegovu smenu“.

– Nisam siguran da bi dve trećine poslanika glasalo za smenu Tačija. Inače, u Ustavu je jasno precizirano u kojim slučajevima parlament može da pokrene postupak protiv predsednika. Ne mogu da ga ruše samo zato što im se ne sviđa, ili što se ne slažu sa njim. Mora da postoji kršenje utvrđeno od Ustavnog suda, ili mora da postoji neko krivično delo koje je predsednik počinio, precizira Bajrami.

Gazivode služe za slikanje

Ocenjujući Tačijevu „šetnju“ Gazivodama prošlog vikenda, Visar Imeri navodi za Danas da bi poseta predsednika Kosova „morala da bude normalna jer je to poseta predsednika Republike prirodnom resursu, ali zbog ideje o razmeni teritorija koja je Tačiju zajednička sa predsednikom Srbije Vučićem, Gazivode je tačka u kojoj se njih dvojica slikaju zarad medijskog efekta u kojem njihova ideja postaje nemoguća“. „Ove ideje nemaju ni političku niti građansku podršku u Republici Kosovo. Gazivode su glavni vodni resurs za istočni deo Republike Kosovo i neotkrivene su kao ekonomski i društveni potencijal“, smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari